Плеймейкърът на националния отбор по баскетбол за юноши Деян Карамфилов е готов за подвизи на Европейското първенство в Дивизия А в тази възраст. България поднесе изненадата още в първия ден на шампионата, който тече в Латвия и Литва, като победи един от фаворитите Турция.

Карамфилов, който тази година вече стана два пъти шампион на България с Левски, бе в основата на успеха над турците, дошъл след продължение.

Именно по тази причина FIBA Europe хвана младия ни баскетболист веднага след края на срещата с Турция, и го попита няколко бързи въпроса.

- Поздравления за голямата победа. Какво означава тя за българския баскетбол?

Мисля, че постигнахме нещо голямо. Подобно нещо не се е случвало на българския баскетбол в последните 10 години. Хубаво е да започнеш с победа, но това е просто една победа. Утре (петък), ще гоним успех и срещу Франция. Вече играхме срещу тях и загубихме, така че утре ще се опитаме да постигнем различен резултат.

- Какви бяха целите ви преди да пристигнете в Лиепая?

Основната ни цел беше да останем в Дивизия А, и играем всеки мач за победа.

- Притеснявахте ли се, че ще играете продължение срещу Турция, в което може да изпуснете мача, след като водехте с двуцифрена преднина в началото на последната част?

Не, не бяхме притеснени. Знаехме, че мачът е наш и че няма начин да паднем.

- Кой е най-добрият мач, в който си играл или си гледал?

Определено днешният!

- Кой е най-големият шегаджия в отбора и кой е най-сериозния играч?

Най-младият играч в нашия отбор, Александър Везенков пуска най-много шеги. А и всъщност нямаме някакви сериозни играчи, но все пак, ако трябва да избирам, бих казал Николай Стоянов.

- Можеш ли да готвиш? Ако треньорът ти дойде на вечеря, какво ще му сготвиш?

(Съотборниците на Деян се смеят бурно) Ще му направя голяма салата и някои традиционни българска ястия.