Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за жени – Хосе Мария Бусета – ще направи нов опит да класира тима на Европейско първенство. Испанският специалист доведе повече опитни състезателки през това лято в състава, и смята, че в това се крият шансовете ни за класиране. Ето какво сподели Бусета преди първите контроли на тима ни в Италия, след първата седмица от подготовката:

- Г-н Бусета, стартирахте подготовката с няколко много имена, доволен ли сте?

- В момента разполагам с много балансиран състав. Ще можем да разчитаме на много ротации. Много съм благодарен на всички момичета, с които работих предните години, а сега ги няма. Мисля, че в момента, в този отбор са най-добрите и мотивираните състезателки на България, които са в състояние да защитават гордо честта на националния отбор. Щастлив съм с тези момичета.

- Какви са шансовете ни?

- Ако играем като отбор, ако се подкрепяме, имаме шансове. Сега имаме сплав от млади състезателки и опитни баскетболистки. Ако помните преди три години в този отбор имахме предимно млади момичета. Сега вече и те имат доста опит, имат самочувствието и са готови да покажат много. Имаме добър отбор, в който има много талант. Вярвам в тима.

- Домакинските мачове ще се играят в Правец, какво наложи преместването от Русе?

- Първо искам да благодаря сърдечно на хората в Русе. Вие сте страхотна публика, разбирате от баскетбол и ни подкрепяхте невероятно! Елате и в Правец, вие сте част от отбора! Тази година ще играем в Правец по логистични причини. Правец предлага много удобства за тренировъчния процес, благодаря на домакините и Лукойл Академик за прекрасните условия за подготовка – имаме всичко необходимо. Освен това Правец е много близо до летището, предишни години постоянно пътувахме до Букурещ, а сега това ще е съкратено. Логистичните удобства са много важни за нас.

Аз съм на мнение, че е добре националният отбор да се представя пред максимално много различни фенове. Това е отбор, който представя България, затова е хубаво, че и феновете в Правец ще имат възможност да покажат подкрепата си към отбора. Правец е баскетболен център. Ботевград също е баскетболен град и е много близо, София, Самоков, Перник – други баскетболни градове са наблизо. Смятам, че хората могат да дойдат и да ни подкрепят, да се запознаят с тези момичета, които наситина са достойни за България. Смятам, че ще се борят до край и ще накарат феновете да се гордеят, че подкрепят този отбор. Още на 4, 5 и 6 юни ще опитаме да докажем това в мачовете в Правец с национания отбор на Аржентина.

- В подготовката отново залагате на нещата, на които държахте и в предните три години – защита, отборен дух, психическа стабилност, виждате ли плодовете на работата си досега?

- Определено ми е много по-лесно сега да излагам идеите си. Всички момичета ме разбират, осъзнали са колко важни са тези елементи в съвременния баскетбол. Всички ентусиазирано работят и се развиват. Това, че последните години сме работили с едни и същи хора почти, по една и съща система дава резултати. Преди две години бяхме много близо до класиране. Миналото лято бе по-трудно, всички бяха уморени, подготовката ни беше малко, имахме проблеми с контузии, но пак показахме добри игри. Сега всички момичета идват много мотивирани, натрупали опит и самочувствие. Най-важното е, да са здрави и да покажат какво могат. Другото положително нещо, че този отбор вече е много добре организиран. Благодарение на БФБаскетбол всички се чустват като в национален отбор. Имаме отлични условия – мениджър, лекар, който е постоянно около нас, масажист.

- Има няколко промени в щаба...

- Хубаво е, че нови лица се привличат към идеята женски баскетбол в България. След три години Борислава Мандур натрупа много знания и опит. Сега има много отговорна и важна задача – работата с най-малките националки. Тя даде много на женския национален отбор. Сега работя с нови хора, такива, които имат много баскетболни знания. Стефан Михайлов има доста опит, въпреки че е млад треньор – работил е с много специалисти като помощник, сега е старши треньор в НБЛ. Имаме и нов тийм мениджър – Йоана Георгиева. Част от добрата организация е и привличането на скаута – Божидар Гьорев. Той не е постоянно с нас, но свърши страхотна работа. Младо момче, което е много мотивирано, много работи и има огромно желание.

- Казахте скаутинг – програмата в тези квалификации изглежда много трудна...

- Испания наистина е топ-фаворитът в групата. Все пак това е отбор с много опитни състезателки, които спечелиха бронзови медали от световно първенство. На европейското не се представиха особено добре и затова играят в тези квалификации, но Испания остава отбор от ТОП ниво. При тях е в сила това, което се опитахме да направим тук – континуитет. Те са почти непроменен състав, играят по един и същ начин, независимо от това кой е треньорът. За останалите отбори в групата – Швеция, Германия и Румъния – мога да кажа, че са на нашето ниво. Мисля, че тази група ще е много конкурентна, а ще се класира този, който издържи до самия край, до последната минута на последния мач. Всъщност и четирите отбора могат да се класират. От нас се иска да останем позитивни и конструктивни. Сигурно ще правим грешки, но трябва да се държим заедно, да сме обединени и да гледаме напред. Трябва да сме истински отбор и да се борим до последно.