Двама български национали - Чавдар Костов и Александър Янев – от новия сезон ще играят в първенството на Австрия, за местния шампион Гюсинг Найтс.

Гардът и крилото имат сега европейски квалификации за националния ни тим, но след това ще се присъединят към новия си тим, и към старши треньора Матиас Золнер.

Наставникът пое Гюсинг само на 32 години, и го направи шампион на страната преди няколко месеца. Австрийският тим ще участва и за първи път в европейските клубни турнири, в ЕвроЧалъндж.

След като се спря на двама българи, Золнер обясни избора си, и коментира пред Gong.bg, какви са очакванията му от Костов и Янев, какво предстои на Гюсинг, и как изглежда отборът.

„Ние сме много млад клуб, който се стреми към това да стане един от топ клубовете в Австрия. Не само искаме да сме шампиони, но искаме да развиваме играчи и да се състезаваме в евротурнирите. Целта ни е да спечелим отново титлата, разбира се,“ заяви 33-годишният специалист.

Матиас Золнер

Как се е спрял на българските баскетболисти? „Познавам Чавдар Костов и Александър Янев от времето, когато бях помощник треньор на немския национален отбор, от лятото на 2012-та година. И двамата са много млади, но вече имат сериозен международен опит, и имат страхотни качества. Освен това, пасват на отбора ни!“

„Честно казано, не избираме играчите си според тяхната националност, просто търсим добри играчи с добри характери, а Чавдар и Александър са точно такива, отговарят напълно на нашите изисквания. Познавам ги от няколко години, и знам колко са добри,“ добави той.

Какви са наблюденията на Золнер от България и нашия национален тим? “Повечето ми впечатления за българския национален отбор датират от лятото на 2012-та, слушал съм много от Светислав Пешич, с когото тогава работех. Мисля, че България има добро поколение играчи, и когато се напаснат заедно като отбор, и покажат най-доброто от себе си, в точния момент, всичко е възможно.”

Золнер бе асистент именно на Пешич в Бундестима, а Пешич по-рано бе консултант на България.

Участието в ЕвроЧалъндж и амбициите? “За нашия отбор това е първо участие в Европа, така че е голямо предизвикателство, но също така и огромен шанс за нас. Преди миналия сезон никой не смяташе, че е възможно Гюсинг да спечели титлата. Сега се паднахме в трудна група в ЕвроЧалъндж, но ще подхождаме към всеки мач, все едно е последен и ще се борим за победа.”

“Във финалната фаза сме вече, да окомплектоваме отбора си. Скоро ще сме готови. Ще имаме още няколко нови играчи. Програмата ни за подготовка е много натоварена. Имаме и мач за Суперкупата на 21 септември, а националите ни ще пристигнат едва в края на август. Така че подготовката ще е кратка и натоварена, като имаме уговорени контроли с много силни противници,” завърши Золнер.