Един от най-талантливите български баскетболисти, Божидар Аврамов, стана на 20 години в понеделник, 8 март. В момента Божо е в Гърция и се готви за мач от поредния кръг на местното първенство. Той отдели малко време преди съботния мач с АЕК, за да отговори на въпросите на Bulgarianbasket.com. За съжаление Лариса загуби от АЕК със 79-82, а Аврамов игра 20 минути и вкара 12 точки.

В понеделник, 8 март, ставаш на 20 години. Как ще посрещнеш рождения си ден?

В момента майка ми е при мен и най-вероятно през целия ден ще сме заедно. Все пак за нас ще е двоен празник.

От близо два месеца си в нов отбор - Олимпия Лариса. Успя ли вече да свикнеш с живота в Гърция и да се нагодиш към играта на тима?

Нямам много проблеми със свикването. Тук всичко е близко до нашия начин на живот. Колкото до отбора, мисля, че се нагодих бързо към стила на игра на треньора и на играчите и смятам, че нямам проблеми.

Ще те върна малко назад. Преди две години и половина замина за Валенсия в отбора на Памеса. През този период не игра в много мачове, но полезен ли бе той за теб или смяташ, че щеше да е по-добре да бе останал, за да играеш повече?

Ако кажа, че е било грешка, това значи, че не вярвам в себе си. Естествено за мен беше добър опит. Борих се, за да мога да вляза в първия отбор, но да не забравяме, че съм още млад и мисля, че имам още много години пред себе си. Не бих могъл да кажа дали щеше да е по-добре да бях останал, за да играя повече, тъй като вече сме пред свършен факт.

През лятото младежкият национален отбор до 20 години ще играе отново в дивизия В на Европейското първенство. Миналата година разочаровахте доста хора с представянето си, има ли сили отборът да се класира на финал и да спечели промоция за дивизия А според теб?

Ако се намери добър треньор, който да ни сработи и да ни мотивира като отбор мисля, че няма да имаме проблеми. Миналата година си е за миналата година, трябва да гледаме напред.

След края на Европейското за младежи вероятно ще си част и от разширения състав на мъжкия национален отбор за европейските квалификации. Как оценяваш шансовете на отбора да се класира за Евробаскет 2011?

Силно се надявам България да се класира, както направи това и на последните квалификации. Всичко обаче зависи само от нас играчите и е важно как ще се подготвим за мачовете.

Последните две години с националния отбор имаше възможност да тренираш под ръководството на Пини Гершон, един от най-добрите треньори в Европа. Какво успя да научиш от него и как мислиш, българин или чужденец е по-добре да ръководи мъжкия отбор на България?

Мисля, че всички научихме доста неща от него. Аз наистина бих искал да имаме български треньор на отбора, но за момента може би е доста трудно, като се надявам да бъде направен правилният избор.