Един български играч стана шампион на Италия, макар и за юноши. 18-годишният Павлин Иванов спечели титлата в първенството на страната със своя Бенетон Тревизо. Освен всичко друго ямболията бе избран и за най-полезен играч на финалния турнир. За емоциите след финала, за предстоящото лято с националния отбор той отдели време да поговори за BGbasket.com:

Какво е чувството да си шампион на Италия за юноши?

"Чувството наистина е страхотно. Не съм ставал шампион на България, а успях да го направя в Италия, наистина съм много щастлив."

С какво бяхте по-добри от другите отбори на финалния турнир?

"Мисля, че играхме много добре в защита. В същото време всеки един от нас бе много мотивиран, тъй като от този турнир зависеше и бъдещето ни за следващия сезон. Не сме спирали да вярваме, че ще успеем да станем шампиони. В самото начало никой не вярваше в нас и това ни мотивира още повече."

Къде виждаш бъдещето си за новия сезон - в Бенетон или друг отбор?

"За тази година си поставих три цели. Първата бе да стана шампион на Италия, втората да се представя добре на Adidas Eurocamp, който ми предстои след една седмица и третото е да стана шампион в дивизия В на Европейското първенство за юноши (18) във Варна. Едва след като то приключи ще стане ясно моето бъдеще. Все още е твърде рано да се мисли, имам други сериозни ангажименти върху, които да съм концентриран."

Бе избран за най-полезен играч на финалите. Това ще те мотивира ли още повече да продължаваш да работиш все така и задължава ли те по някакъв начин?

"Не зная дали може да ме мотивира още повече, тъй като винаги съм бил мотивиран и съм се влагал максимално в тренировките. Наистина се радвам много, че взех тази награда, тъй като въобще не очаквах да бъда избран за нея. Аз отидох там, за да стана шампион, а не да обирам наградите. За щастие ми се върна двойно. Наистина не очаквах да бъда избран за най-добър на финалите и даже като чух името си настръхнах целия и за първи път в живота ми се насълзиха очите от радост."

След финала се видя, че под екипа на Бенетон носеше такъв и на националния отбор на България. Каква бе причината?

"Потникът бе този, с който играхме на финала на Европейското първенство в дивизия В в Португалия. Тогава ние спечелихме шампионата и реших да си го сложа за късмет. Исках всички да видят, че съм българин и, че се гордея, че съм такъв. Няма да забравя откъде съм тръгнал и искам да благодаря на моя първи треньор Здравко Янчев. Ако не беше той, аз нямаше да стигна до тук."

Предстои ти Европейско първенство в дивизия В с юношите (18), което ще бъде във Варна. Как виждаш шансовете на отбора да направи същото нещо, както и в Португалия преди две години, а именно да стигне до финал и промоция в дивизия А, и ще помогне ли домакинството?

"Мисля, че имаме големи шансове да класираме отбора в А дивизия. Моята цел разбира се е да завършим на първо място и ако това не стане няма да съм много щастлив, но дори и финал ще е достатъчен, тъй като ще ни качи в по-горната група. Домакинството колкото може да помогне, толкова може и да навреди. Със сигурност ще има напрежение и ще гледаме да се представим максимално добре, а това може да ни изиграе лоша шега. В същото време няма да е толкова лесно, колкото и преди две години. Сега има много сериозни отбори като Черна гора, Израел, Швеция, Англия и Дания. В нашата група е съставът на Унгария, който не е лош, а и в тима има момче, което е с ръст над 220 см. От друга страна, тъй като сме домакини всички ще искат да бият именно нас и затова няма да е никак лесно."

Миналата година отпаднахте от дивизия А, тежък ли беше този момент и съжаляваш ли, че отбора няма да има възможност да премери сили с най-силните в Европа?

"Беше изключително тежко. Ние се готвихме много за първенството, но просто другите отбори бяха по-добри. Смятам, че този отбор - набор 93/94 не е за дивизия В и вярвам, че ще го докажем на първенството във Варна."

За какво мечтаеш?

"Искам най-вече да съм жив и здрав. Също така искам да радвам близките ми, които ме подкрепят и оттам-нататък вярвам, че каквото трябва, ще се случи. Разбира се имам желание да играя в силни отбори, но всичко с времето си."