Да си част от испанския гранд Барселона несъмнено e мечта за хиляди спортисти по света. Мечта, която малцина осъществяват.

Години наред онова, което свързва Барселона и България бе името на превърналия се в легенда на каталунците Христо Стоичков. Светът научи името на българския ас именно заради изявите му с екипа на Барселона, а самият той си спечели запазено място в историята на клуба.

Едно 20-годишно момче тепърва започва своя път в Барса. Също българин. И до тук приликите с горната историята приключват. Или поне почти. В случая даже не става дума за футбол. Но пък става дума за друг българин, който ще опита да реализира своята мечта – да бъде част от най-добрите в баскетбола.

източник: Gong.bg

От края на август, когато официално облече екипа на Барселона, Александър Везенков върви по трудния път, който съзнателно избра. Далеч от познатата среда в Арис, където израсна и с ясното съзнание, че в Испания го чакат предизвикателства с каквито не се е сблъсквал.

източник: Gong.bg

Дебютът бе добър, но сезонът едва започва, както и основната задача за българина – да спечели своето място в отбора. От началото на първенството в Испания, Везенков взе участие във всички шест мача на Барса до момента. Записа и минути в Евролигата, но пък треньорът Шави Паскуал го остави на пейката в последните два двубоя – с Панатинайкос и Локомотив Кубан.

След втория пък се появи новина, която накара мнозина отново да подложат да съмнение правилността на решението му да избере точно Барселона. Картотеката за втория тим на каталунците може да е прозвучала обезсърчаващо за симпатизиращите на талантливия баскетболист. Сигурно дори би потиснала някои играчи в подобна ситуация.

Но реакцията на самия Александър Везенков бе още едно потвърждение на заявката му от изминалото лято. А именно, че ще се бори при всеки шанс, който получава. На спрягания вариант „втора лига“ Везенков отговори с може би най-доброто си представяне за Барселона до момента – 9 точки и 6 борби за 20 минути в мач от вътрешното първенство.

Така че, ако обичате баскетбола, хвърляйте по едно око на събитията в Барса. Защото тръпката от българското участие в Евролигата този сезон я има.

Vezenkov Highlights: Barça 67-57 Obradoiro

Sasha Vezenkov Highlights vs Obradoiro! #Barça #LigaEndesaFC Barcelona Lassa 67-57 Rio Natura Monbus Obradoirohttp://www.acb.com/fichas/LACB60046.php

Posted by Aleksandar Vezenkov / Αλέξανδρος Βεζένκοφ on Tuesday, November 17, 2015