Шампионът Лукойл Академик постигна втора победа във втората групова фаза на турнира за купата на ФИБА Европа. В мач от третия кръг на група "Р", игран в столичната зала "Универсиада", "студентите" се наложиха над холандския Донар Грьонинген с 88:62 (28:24, 17:13, 19:12, 24:13).

Срещата започна по-добре за гостите, които поведоха с 6:0, но с добра игра най-вече на центъра Стийв Зак домакините бързо изравниха, а в края на частта дори и поведоха с 4 точки за 28:24.

С добра стрелба от далечно разстояние и стабилна защита Лукойл бързо увеличи аванса си, но въпреки това на почивката преднината на домакините бе само 8 точки. 

След нея Лукойл продължи да играе на високо ниво и с кош на Филип Виденов 3:39 минути преди края на третата четвърт разликата за пръв път мина 15 точки.

В началото на последната четвърт гостите от Грьонинген, подкрепяни от около 20-ина свои фена от Холандия, успяха да стопят пасива си само до 9 точки. Това обаче се оказа максималното, на което бяха способни гостите и след няколко успешни стрелби на Христо Захариев, Павлин Иванов и Максим Корниенко Лукойл стигна до убедителния успех.

Най-резултатен за Лукойл в мача бе Павлин Иванов с 20 точки. Корниенко прибави 17, а Христо Захариев и Дани Гибсън завършиха с по 14. За Донар Чейс Филър вкара 26 точки.

"Изиграхме един добър мач, особено в защита във втората, третата и четвъртата част. Принудихме ги да направят над 20 грешки, което ни донесе много лесни точки. Мисля, че контролирахме мача през цялото време", заяви след срещата старши треньора на Лукойл Академик Тони Дечев.

В класирането в групата водач е руският Енисей Красноярск с 6 точки след три победи от 3 мача, следван от Лукойл с 5 точки, Донар с 4 и португалския Бенфика с 3./ БТА