Един от най-талантливите баскетболисти, играли някога в и за България – Ибрахим Джабер – през този сезон уверено води своя Лотоматика Рома в първенството на Италия и Евролигата. Натурализираният американец бе в основата на успеха на родния баскет тим, който се класира за Евробаскет 2009, макар в последствие да не игра на шампионата в Полша. Той даде дълго интервю за официалния сайт на Евролигата, в което сподели, че е готов да вкара Лотоматика в елита на Стария континент.

„Всички трябва да сме готови за борба и саможертви,” сподели Джабер. „Понякога нещата не се получават така, както ги искаш, понякога си много изморен, или нещо се обърква. В такива моменти точно трябва саможертва. И когато това се превърне в константа, ще започнем да растем и като отбор.”

„Аз все още съм млад играч, затова ролята, която ми е отредена този сезон, и е съпътствана с толкова голяма отговорност, е все още е малко трудна. От друга страна, получавам много подкрепа, не само от треньора, но и от съотборниците ми, а това ми помага да съм по-добър лидер, и по-уверен баскетболист,” продължава Иби.

Той говори и за своя бивш съотборник в Лотоматика – Брандън Дженингс, който в момента е хита на НБА. „Определено годината тук му е помогнала да стане по-зрял, не само на терена, но и извън него. Ако някои съзрее извън терена, това помага и вътре в него. Гледах му няколко мача този сезон, през лятото е израснал още, особено що се отнася до самочувствието. Имах шанс да работя с него и през лятото, но сега дори аз съм изненадан – а аз бях човекът, който най-много вярваше в него. Знам добре колко е талантлив, и знам на какво е способен, но той надхвърли и моите очаквания,” коментира относно града на Милуоки Бъкс Джабер.

„В Рим се чувствам добре, като у дома си. Тук направиха нещата лесни за мен. Не знам какво ще стане в бъдеше, но от опита ми до момента, това е любимият ми град,” казва още интересни неща българският национал. „Имам доста приятели, които искат на ме посетят, но аз поддържам не особено голям кръг от приятели. Винаги обаче е приятно да имаш компания, особено когато като мен не си женен и живееш сам.