Крилото на българския национален отбор по баскетбол Калоян Иванов се намира в страхотна форма, и заедно със своя Аликанте е в челото на класирането на испанското първенство. Калоян записа името си като MVP на осмия кръг в Лига АСВ за първи път в кариерата си, изпреварвайки най-големите звезди на европейския баскетбол. Преди няколко седмици той и Аликанте успяха да победят и утрешния съперник на Лукойл Академик в Еврокъп – Валенсия. Какво очаква от този сблъсък родният национал,  кой съперник си пожелава за предстоящия жребий за квалификациите за Евро 2013, и неприятния привкус от натурализираните американци в България, сподели Калоян за Гонг:

Сезонът върви отлично за вашия отбор, намирате се в челото с най-големите тимове в Лигата, очаквахте ли такова класиране в началото?

- В самото начало на сезона се събрахме с отбора и си поговорихме какви са нашите приоритети, а именно да запазим отбора в лигата. Продължавам да смятам,че това трябва да е нашата задача засега. Представянето ни е наистина над очакванията на всички,въпреки че в предсезонната подготовка показахме че имаме сили за нещо повече от запазване на категорията.

За теб самия също нещата изглеждат много добре, за първи път стана и MVP на кръга в АСВ, което е голямо признание. Смяташ ли, че се намираш в оптимална форма?

- Чувствам се добре в отбора, радвам се, че това което говорих с треньора преди да подпиша, се реализира. Имах нужда от това отношение и това доверие, което ми се гласува,

за да мога да дам всичко от себе си. Изключително съм благодарен за това на треньора. За първи път станах MVP в лигата наистина съм много доволен от това , но за жалост загубихме този мач. Както казах чувствам се добре в отбора, ходя на тренировка с удоволствие и желание, това според мен е най-важно.

Как се отрази присъствието на доста класни играчи от НБА на испанското първенство в началото на сезона? Ще пострада ли АСВ от напускането им сега след края на локаута?

- Винаги е хубаво да играеш срещу толкова класни играчи , само можеш да научиш повече от такива баскетболисти. Разбира се, има и някои, който бяха решили, че ще прекарат няколко месеца в Европа "на почивка" , но като цяло участието им вдигна нивото на лигата. Не смятам, че лигата като цяло ще пострада от края на локаута, ще има някой отбори който ще са по-затруднени със запълването на местата, които се освобождават, но те би трябвало да са наясно, че локаутът не може да продължи вечно.

В началото на сезона играхте срещу Валенсия, и успяхте да победите. Утре Лукойл Академик играе с тях, имаш ли някакви съвети за това, как могат да бъдат преодолени?

- Да, един от първите ни мачове беше с Валенсия, победихме ги, даже два пъти - единия в предсезонната подготовка, за Купата на Валенсианска община. Смятам, че отборът на Валенсия сега е в доста по-добра форма. Подписаха с Тиаго Сплитер , което ги прави още по добър отбор. Моят съвет за отбора на Лукойл е да повярват, че могат да победят,  да не се плашат от името на Валенсия. Чисто спортно-технически смятам ,че най-важно е да се спрат високите играчи на Валенсия, играта в подкошието.

Как би определил като цяло отбора на Валенсия този сезон – по-силен или по-слаб от миналия сезон, и какви са най-големите им предимства?

- По-скоро бих казал ,че Валенсия имаше два отбора миналата година - този преди Пешич и този с Пешич. Тази година отборът е по-силен от този преди Пешич и може би малко по-слаб от този с него. Най-голямото предимство на Валенсия е дългата скамейка, особено наличието на много високи играчи.

Следиш ли какво се случва в България, в първенството, с Лукойл в Европа?

- Разбира се, че следя. В първенството няма кои знае какви изненади, нещата си вървят постарому. Хубавото е, че Лукойл отново са "в играта" особено с двете победи, които направиха до сега в групите. Пожелавам им успех.

В неделя е жребият за Евро 2013, успя ли да се запознаеш с формата и урните, и има ли съперник, който си пожелаваш?

- Не знаех за жребия, не съм запознат с формата на първенството, знам само, че сме във втора урна, което според мен няма абсолютно никакво значение. Така или иначе трябва да играеш с всички отбори от групата ти. Иначе си пожелавам Испания.

Преди няколко седмици се заговори пак за натурализирането на чужденци и издаването на български паспорти. Ти имаш ли мнение по темата, и дали би искал да го споделиш?

- Аз никога не съм крил мнението си за това. Смятам, че това което се прави е абсолютно във вреда на българския баскетбол. Като човек, който играе зад граница, се срамувам от тази политика, която е предприета от федерацията ни. Ще кажа само, че цяла Европа ни се присмива заради това. Бих могъл да повдигна много въпроси относно това натурализиране, но както знаем в България никой не обича неудобните въпроси.