Представители на 5-те Балкански федерации - България, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия присъстваха на първата работна среща на Балканската баскетболна лига в София. Състезанието се организира от „Балкан спорт енд Травел” ООД, съвместно с федерациите на страните от региона и с тясното сътрудничество на ФИБА Европа.

В първия сезон на лигата - 2008/2009, 10 отбора ще вземат участие в надпреварата, като те ще бъдат разделени в 2 групи по 5 отбора. След приключване на груповата фаза, първите четири от всяка група продължават напред и играят по системата - 1-4, 2-3, 3-2, 4-1, като победителят ще бъде определен в 2 срещи на точкова разлика, и отборът с по-предно класиране в групите има право на втората решаваща домакинска среща. Лигата ще завърши с Финална четворка - 2 полуфинала и срещи за 3 и 1 място, като мястото на първата Финална четворка 2009 ще бъде уточнено допълнително. Балканската надпревара ще бъде съгласувана с календара на ФИБА Европа и на местните федерации и ще продължи от октомври 2008 до излъчване на първенеца през март 2009.

„Определихме 6-7 юни за следваща среща и теглене на жребий. До тогава трябва да са ясни отборите. Турнирът ще завърши с Файнъл Фор”, сподели Роберт Гергов, който заедно с бившия рефер Шай Щрикс са основателите на Балканската лига.

Очаква се специално за тази среща в София да пристигнат генералният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин и спортният директор Коста Илиев. Организаторите обявиха още, че по време на финалната четворка на Балканската лига ще участват и юношеските отбори на финалистите, за да се популяризира играта сред младите.

„Все още решение за клубовете. Решението ще бъде взето от съответната федерация. Това трябва да стане до началото на юни. Вярвам, че решението федерацията ще бъде прието от Борда на Балканската лига. Федерациите са важните членове на Балканската лига и ние ще ги уважаваме. Официалната среща, както разбрахте ще е на 6-ти юни. Всяка от федерациите има информация за клубовете, които имат желание да участват”, коментира Шай Щрикс.