Тази седмица Рилски спортист ще се запише сред малкото отбори от България, които са пробвали силите си в турнира Еврочалъндж в последните няколко години. Надпревара, смятана за трета по класа на Стария континент, след Евролигата и Еврокъп, но оставаща някак в страни от амбициите на родните състави.

Отборът от Самоков реши да приеме това предизвикателство и да смени Балканската лига именно с Еврочалъндж. Стъпка, която може да донесе доста главоболия, но и положителни емоции в клуба. Да, участието в този турнир е риск, но решението на Рилски спортист заслужава адмирации, заради смелостта да напуснат добре познатото състезание, където отборът се чувстваше доста уютно и да се насочат към турнир, в който тимът може да изиграе по-малко мачове като бройка и където класирането напред не е никак сигурно. Все пак в Балканската лига Рилски спортист може да се похвали с титла от дебютното издание на надпреварата през 2009-а година, с второ място през 2011-а и с бронз, спечелен през миналия сезон.

Сравненията между двата турнира- Балканска лига и Еврочалъндж са излишни. Двете надпревари си имат своите предимства и недостатъци за българските клубове и те имат своите основания да преценят какви са възможностите и амбициите им. Рилски спортист избра Еврочалъндж и сега предстои да се изправи срещу унгарския Солнок, Цмоки Минск от Беларус и ВК Муреш от Румъния. Тук добрата новина е, че българският тим ще участва в груповата фаза, а не подобно на Спартак Плевен през 2007-а в елиминации. Тогава Спартак победи Олимпия Патра със 76:71 в Плевен, но после отстъпи със 71:85 в реванша.

Преди това в две поредни години ЦСКА бе изиграл съответно 12 и 6 мача при участията си. През сезон 2004/2005 „червените“ играят с Фенербахче, Галил, БК Киев, УНИКС, Нимбурк и Работнички, като записват едва 2 победи. През 2006-а година пък спорят с Тюрк Телеком, Урал Грейт Перм и Паниониос и побеждават един път гърците като домакин.

Най-прясно е участието на шампиона Лукойл Академик в Еврочалъндж през сезон 2010/2011. „Студентите“ започнаха от квалификациите за Еврокъп и загубиха дуела с Арис, след загуба у дома със 74:78 точки и недостатъчна победа с 93:92 в Солун. След това обаче записаха серия от 15 мача, която приключи с отпадането от Кърка Ново Место в плеофите с 1-2 победи. Преди това Лукойл Академик записа доста успехи срещу отбори като Бенфика, Тарту, Лугано, Макаби Хайфа, Спартак Санкт Петербург и Нетаня.

Повторение на подобна серия би било чудесно постижение за Рилски спортист, но най-важното сега на старта на турнира е българският представител да се опита да играе без притеснения и да се възползва от шансовете, които могат да се открият пред него.