Ако има начин, по който да наречем баскетболистите на Олмпиакос, то „Кралете на обратите” би било доста подходящо. Гърците пристигнаха в Лондон, като отборът с предварително сочени за най-малки шансове за титла, въпреки че бе носител на трофея в Евролигата от преди година. Сякаш споменът за инфарктния финал в Истанбул, който бе решен в последните секунди и фактът, че се изправят срещу жадния за реванш ЦСКА Моква и това, че изигра 5 мача срещу турския Анадолу Ефес в четвъртфиналните плейофи, накараха доста хора да забравят, че Олмпиакос изграждаше крачка по крачка, победа след победа, един истински непримирим тим.

И докато през 2012-а година съставът от Атина порази ЦСКА Москва едва в края на сблъсъка за златото, то в Лондон Олимпиакос допусна сериозен пасив в първата четвърт на финала, но в следващите минути бавно, но сигурно превзе контрола върху срещата и не позволи двубоят да виси на косъм. Напротив, гърците не оставиха никакво съмнение кой е отборът, който знае точния път към победата.

Руснаците ще трябва да решат така сложния ребус какво им липсва, за да стигнат до титлата в Евролигата отново след 2008-а година, въпреки че имат онова, което често се изтъква като основна необходимост- грандиозен бюджет.

Испанските Реал Мадрид и Барселона заслужиха класирането си във Финалната четворка. Барселона мина през пет грандиозни двубоя с Панатинайкос, но в Лондон показаното от тима на Хави Паскуал не бе достатъчно за победа. Реал пък стигна до сблъсъка за трофея, но там изглежда помисли, че мачът свършва след 10 минути и бе наказан жестоко.

Логично четирите състава във Файнъл Фор напуснаха Лондон с различни емоции. Олимпиакос върна титлата в Гърция, а за ЦСКА, Барса и Реал остава надеждата пък да стигнат догодина до Финалната четворка и тогава да опитат силите си.

Домакинството на Лондон пък предизвика смесени асоциации сред баскетболната общественост, като дори вече се чуват коментари, че градът може да загуби възможността за организира финалния турнир в Евролигата през следващата 2014-а година. Това обаче засега е в сферата единствено на вероятностите.