След три мача в Еврокъп българският шампион Лукойл Академик остава без победа в групата си. Лукойл отстъпи и на трите тима определяни за фаворити за първите три места, които дават право на класиране в следващата фаза на турнира. „Студентите“ трябваше да преглътнат три горчиви хапа непосредствено един след друг и заради програмата, която тази година никак не облагодетелства българския представител. А да срещнеш последователно най-силните състави в групата, и то два от тях като гост, е меко казано стресиращо.

Тези три поражения, дори да влизат в някаква хипотетична графа – очаквани, логично будят доста притеснения. Да, тепърва предстоят двубоите със смятаните за преодолими отбори, но победите в тях нито са гарантирани, нито са достатъчни сами по себе си. Освен това Лукойл Академик най-вероятно ще трябва да пребори и Апоел Йерусалим, и Пинар Кършияка като гост. Задача, която изглежда трудно постижима, но все пак- не невъзможна.

След седмица „студентите“ посрещат босненския Игокеа, който също няма победа до момента. Мачът е на 6-и ноември. Следва гостуване в Румъния на Асесофт Плоещ на 14-и, домакинство на Апоел Йерусалим на 20-и и мач в Русия срещу Химки на 27-и ноември. Нови три срещи през декември ще решат окончателно съдбата на Лукойл Академик в Еврокъп през този сезон. На 4-и декември родният първенец ще приеме турският представител в Арена Армеец, после ще гостува в Босна на 11-и и ще приключи груповата фаза с домакинство на румънците отново в Арена Армеец.

Разбира се, фаворитите също могат да стъпят накриво, така че изглежда най-доброто за шампионите на този етап е да останат спокойни. Ако наистина имат нужда от допълнително подсилване на отбора, нищо не им пречи да го осъществят преди да е станало късно. Ако не, дано да успеят да се абстрахират от напрежението, от нервите и необходимостта от задължителни победи.

Защото целта в Еврокъп обикновено излиза скъпо, но винаги си струва.