Три от четирите български баскетболни отбора при мъжете, които ще се пробват на международната сцена остават без победа до момента. Лукойл Академик, Левски и Балкан загубиха мачовете си, съответно в Еврокъп и Балканската лига. Важно е да се отбележи, че четвъртият тим, който ще се пробва в Европа през този сезон Рилски спортист все още не е записал участие, защото очаква началото на турнира Еврочалъндж, който предпочете пред Балканската лига. Първият двубой на Рилски спортист в груповата фаза е на 5-и ноември.

Шампионът Лукойл Академик, финалистът Левски и четвъртият в България от миналия сезон Балкан все още нямат победа в турнирите, в които участват. Изглежда Лукойл Академик има най-тежката задача, защото до момента игра с два от фаворитите в групата си в Еврокъп. „Студентите“ паднаха в Йерусалим от Апоел и в София от Химки, но и двете срещи българският шампион имаше своите шансове.

Ново предизвикателство очаква Лукойл тази седмица при гостуването в Турция на Пинар Кършияка, който пък отбеляза две победи от двете си изиграни срещи. Двете поражения на „студентите“ може и да попадат в графата „очаквани“, но напрежението нараства, защото тепърва предстоят мачове с отборите, които ще бъдат директни съперници на българския първенец за местата, даващи право на класиране напред в турнира.

Двата родни представителя в Балканската лига Левски и Балкан също остават без успех до момента. „Сините“ преглътнаха горчив залък, заради закъснялата селекция, но в последния си мач във вътрешното първенство записаха ценна победа като гости в Ботевград срещу корав противник като Балкан. Левски обаче стъпи накриво и при гостуването си в Румъния на Крайова, и в домакинството срещу Кожув, така че тази седмица ще се изправи срещу Печ в Косово единствено с намерението за победа.

Балкан пък имаше тежко гостуване в миналия кръг именно в Косово срещу другия местен представител – Сигал Прищина и записа втората си загуба в турнира. Преди това, воденият от Александър Тодоров състав падна в Черна гора при гостуването си на Теодо. Сега на ботевградчани им предстои мач в Македония срещу Кожув, който заедно със Сигал Прищина единствен има две победи от два изиграни двубоя. Всъщност Балкан няма да има домакински мач в Ботевград до 6-я кръг на регионалната надпревара, когато се очаква на посрещне румънския Крайова на 28-и ноември.

Колкото до клубните ни отбори при жените, то там единствено шампионът Дунав ще има международно участие. Тимът от Русе стартира мачовете си в турнира Еврокъп с домакинство на турския Мерсин на 7-и ноември.