Испанският национален отбор по баскетбол си тръгва с бронзовите медали от Европейското първенство в Словения, след като в двубоя за третото място отказа Хърватия с 92:66.

Това е трети бронзов комплект в историята на испанците, които заеха последното място на подиума през 1991-ва и 2001-ва година. Те играха за третото място и през 2005-та, когато за последно не стигнаха до финала, но тогава отстъпиха на сегашния си палач Франция, и останаха четвърти.

По-добра стрелба, по-малко грешки, и почти тройно повече наказателни удари в полза на испанците, им донесоха поне малко утеха тази година. Хърватите, които за първи път стигнаха полуфинал от 18 години насам, така и не намериха реален отговор на защитата на съперника, и за втори път на това първенство паднаха от тях.

Испания стартира много силно, позвори на хърватите да се върнат през втората част, но след почивката набързо реши всичко в своя полза. Звездата на Хърватия Боян Богданович наниза 19 точки за 18 минути игра в първото полувреме, но вкара първия си кош през второто едва четири минути и половина преди края на мача, и си остана с него.

Серхио Люл вкара 21 точки за успеха на Испания, Марк Гасол добави 17, плюс осем борби, а Виктор Клавер добави 18 точки. Със своите 22, Богданович бе най-резултатен за Хърватия.