Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков бе изключително щастлив от първия успех на страната ни на Европейското първенство в Литва. Глушков изрази надежда, че в следващите мачове тимът ни ще играе освободено и уверено.

„Много се радвам. Трудна победа, измъчена победа, но желана от всички. Не играхме на 100 процента, но това няма значение. Можем да играем по-добре и това е положително. Днес беше особен мач, с особен съдия, този италианец, който в интерес на истината Деян го познава много добре, там той му е свирил много мачове. Важното е, че спечелихме. Направихме първата стъпка, за която сънувахме толкова време”, коментира Глушков след победата над Белгия, която бе първа за България на Европейско първенство от 22 години насам.

-         Какво означава в перспектива тази победа за българския баскетбол?

-         Означава, че можем. Трябва да си повярваме, че дори когато не сме на 100 процента можем. Виждате, че не винаги силните отбори играят на 100 процента, но дори и тогава, силните отбори побеждават. Днес не можем да се похвалим, че великански, но се хвърлиха повечето играчи и дадоха толкова, колкото да победим.

-         Сигурно тежи, когато толкова години не идва тази победа и се говори, че потенциалът е ограничен?

-         Тежи много, когато играеш с доста силни отбори, а всички чакат резултат от тебе. Това вие го знаете много добре. Преживяхме го на миналото първенство, когато всички искахме да полетим в космоса заедно с отбора и да се радваме. Тежестта беше много голяма. Отборите бяха още по-силни. Нямахме избор тогава. Сега направихме хубава стъпка. В следващите мачове може би ще играем по-освободено и ще се опитаме да дадем повече. Това е моето виждане. Махнахме от плещите си една голяма раница. Няколко поколения не са имали успех. Да се надяваме на нещо добро в следващите мачове.

-         Постоянно има коментари, че България не си е заслужила правото да играе на това първенство, а са ни класирали служебно. Как ще коментирате това сега?

Ако трябва да кажем нещо такова, трябваше да го кажем още когато бяха осем отбора. Тогава увеличиха отборите на 16 и тези журналисти, които застъпват тази тема трябва да говорят за периода още от тогава. Аз не съм за тази теза, защото големите отбори – топ 8 трябва да помогнат на останалите баскетбола да се развие, да направи крачка. За това и увеличиха участниците. Такива отбори като нас, като Белгия, Финландия да покажат, че могат да играят равностойно на големите. Когато това става се вижда, че има смисъл. Има 7-8 отбора, които играят постоянно на световно първенство и съм съгласен с увеличаването на отборите. Виждате, че Украйна имат двама от НБА, американец треньор, американски щаб. Опитват се да се развият. Те играха на много високо ниво и показаха, че имат място на европейското първенство.