Руският сайт Championat.ru направи подробен анализ на играта на българския национален отбор по баскетбол, дни преди началото на Европейското първенство в Литва. Сборная е един от съперниците ни в група D, но след обширния коментар за играта на нашия тим и отделните баскетболисти, авторът на статията Константин Кучер заключава, че България не би трябвало да създаде проблеми на Русия.

Още в началото на материала той описва България като „може би най-слабият съперник в групата“. Отбелязва се, че в контролите сме играли сравнително равностойно с Израел, Полша и Италия, в нервни мачове, но сме „развели бялото знаме“ още след първата четвърт срещу всички силни опоненти в проверките.

Според анализатора, съставът не вдъхва оптимизъм, тъй като повечето от играчите са от вътрешното първенство, и при това много малко от тях от шампиона Лукойл Академик. Отчита се, че стартовата петица неслучайно е съставена от четирима легионери – близнаците Иванови, опитният Филип Виденов и натурализираният Ърл Роулънд, за когото се вмята „къде без него“. Поотделно се коментират качествата и недостатъците на Деян и Калоян Иванови – „борбата им е сила, но им липсва скорост“, Виденов, който „може би е звездата в отбора“, но според автора, когато няма ден, става още по-зле.

Темата се развива, преминавайки през това как в България е традиция да се дават паспорти на различни играчи, визирайки в момента Роулънд.

Споменават се още две имена – Чавдар Костов, и неговата стрелба, и Николай Върбанов, който „впечатлява с размера си, но това е всичко, тъй като може да е полезен само в борбата и приемлива стрелба от средно разстояние“.

Нищи се и тактиката на България, като се акцентира върху това, че обичаме индивидуалната игра, и пробиви. Още се твърди, че рядко български играч успява да излезе сам на стрелкова позиция. Според анализатора, разчитаме на т.нар. mismatch, който да изведе силните играчи за игра един на един, затова използваме и много заслони.

„В защита става още по-зле“, продължава материалът. „Защитата е ахилесовата пета на този отбор. В допълнение на нежеланието да работят повече в предно поле, грешките, хаосът, ги правят много лесна мишена.“ Дават се и примери в снимки от мачове това лято за въпросните обърквания в защита.

„Липсата на много индивидуални умения и ниската скорост са най-големите недостатъци на българите,“ пише още авторът.

Той твърди, че проблем за Русия може да има само ако бъде подценен отборът на България, тъй като трябва да ни „разбие на пух и прах“. „На скоростта, с която играят момчетата на Дейвид Блат, балканците няма да издържат и половин четвърт,“ се добавя.

„ПРИСЪДАТА: Националният отбор на България не би трябвало да създаде много проблеми на руския отбор. Маниерът им на игра е удобен за Русия. Неповратливите бавни балканци, със слаба пейка, и склонност към индивидуална игра ще се борят с Украйна, Белгия и Грузия, но надали ще се намесят в борбата за лидерски позиции.“