Казват, че историята помни победителите и в повечето случаи е точно така. На последните две европейски първенства обаче България помнеше само загуби. Вярно, някои доста вълнуващи, нещастни поражения, като онова от Турция през 2005-та година след продължение, но все пак загуби.

Днес добрата новина за баскетболна България дойде от Клапейда. И тя е, че за първи път от повече от 20 години имаме победа на еврошампионат, която да помним. Може да е изстрадана, може да е на косъм, може да е срещу тим, който някои с лека ръка ще отпишат като средняк, но сега това няма значение. Тази вечер единственото, което има значение е, че България победи! И за първи път от толкова години българските баскетболисти не си тръгнаха от терена на подобен форум с разочарование. Защото всяка победа на Европейско първенство значи много. Още повече за нас българите. И защото България днес показа, че може и да побеждава на истинската сцена. Така добре познатото „за малко” днес е в полза на нашия отбор. Затова този отбор заслужава поздравления.

Българският баскетболен тим заслужава искрено „браво”, последвано от важното напомняне, че трябва да се опита да държи отворена вратичката, която открехна, за нещо повече в Литва. Тъй като Европейското първенство продължава с пълна пара. Ден почивка за националите утре и в събота ги очаква още по-голямо предизвикателство. Да видим дали имат сили за още една победа, която да помним...