Звездата на френския национален отбор Никола Батум заяви, че той и съотборниците му могат да се превърнат в най-великия тим в историята на страната, ако завоюват втора поредна европейска титла.

Евробаскет 2015 стартира след три дни, а Франция е защитаващ титлата си шампион.

"Можем да бъдем най-великият отбор на всички времена. Определено. Но трябва да го докажем. Имаме европейска титла, трето място на Световно първенство, вицешампиони сме от преди четири години. Медалите са  важни. Мисля, че и този път ще сме сред медалистите, със сигурност. Такъв талант на едно място трудно се събира, с цялото ми уважение към предишните поколения," заяви Батум.

"Ние помежду си не си говорим за тези неща, би било грешка. Не си вкарваме в главата мисли, че ще пишем история. Има много отбори, които ще се опитат да ни победят. Но ние сме си у дома, което ще ни накара да подходим по-различно. Ще е интересно, трябва да използваме това, и ще го направим," добави крилото на Шарлът.

"Вероятно вече сме с друг статут, от жертва се превърнахме в ловец. Успяхме да отстраним Испания в две поредни години. Сега те ще искат реванш. Ролите се размениха, те ще дойдат във Франция, за да ни бият, както бяхме ние преди две години. Това прави турнира още по-интересен," продължи Батум. "Но така трябва да сме още по-сериозни, да правим по-малко грешки, да сме по-прецизни. Мачовете няма да са просто големи, те ще са огромни."

"С нас е най-добрият играч в историята на Франция - Тони Паркър - голям плюс. Нандо Де Коло също направи страхотен сезон, за мен той е MVP за изминалата година. Но нямаме право на отпускане, трябва да сме по-концентрирани от всякога," коментира съотборниците си баскетболистът от НБА. "Тони Паркър е огромна звезда в очите на хората, но иначе е един от нас, смеем се, шегуваме се. Никога не се прави на нещо повече от нас. Знаем, че той е шефът, но той не го демонстрира. Просто е роден победител. Имаме късмет да имаме такива лидери, като Тони, Борис Диау и Флоран Пиетрус."

Батум завърши с топли думи и за старши треньора Венсан Коле:"Аз работя с него вече десетина години. Той също израсна, и вече е един от топ треньорите в Европа. За мен, той без съмнение е най-добрият треньор в историята на Франция. Всичко, до което се докосне, се превръща в злато. И е една истинска баскетболна енциклопедия."