Международната федерация по баскетбол (ФИБА) е отстранила 14 федерации от участието на техните отбори в квалификациите за европейското първенство по баскетбол за мъже през 2017 година. Това съобщи за ТАСС пресаташето на ФИБА Сакис Контос.

"Става дума за европейското първенство за мъже през 2017 година. Отборът на Русия, както и още 13 други състави са дисквалифицирани", каза Контос.
ФИБА е наказала 14-е национални отбори заради участието на клубове от тези страни в турнири под егидата на Евролигата.

Наказани са Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Испания, Босна и Херцеговина, Литва, Италия, Гърция, Израел, Полша и Турция.
Словения е съперник на България в европейските квалификации за Евро 2017.

Федерациите имат срок до 20 април да отговорят на обвиненията.

През лятото на миналата година ФИБА прекрати договора с Евролигата за провеждане на клубни турнири за сезон 2015/2016 и обяви създаването на два нови клубни турнира, които са станат аналог на Евролигата и Купата на Европа. През ноември стана ясно, че Евролигата ще бъде преобразувана от новия сезон, а отборите ще бъдат съкратени до 16.

В началото на март УЛЕБ и десет национални федерации от Европа подписаха договор с ФИБА за създаването на Шампионска лига. Подписите си под контракта сложиха представители на Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Полша и Турция.