Националният отбор на България по баскетбол допусна втора поредна загуба на Евробаскет. "Лъвовете" отстъпиха на Турция с 87:101 в "Арена Тбилиси". Възпитаниците на Росен Барчовски изиграха отлично първо полувреме, след което имаха аванс от 52:50, но не успяха да удържат темпото на изключително силната селекция на южните ни съседи през втората част. 

За нашите пореден страхотен мач изигра Александър Везенков. Звездата на Олимпиакос завърши с "дабъл-дабъл" - 28 точки и 15 борби. С 15 точки завърши Чавдар Костов, а още 12 добави Дий Бост, а с 13 асистенции също оформи "дабъл-дабъл" на сметката си. Емил Стоилов реализира 8 точки, а с по 7 останаха Димитър Димитров и Александър Янев. 

Най-резултатен за победителите беше Джеди Осман с 25 точки, а още 20 добави Алперен Шенгюн. Шейн Ларкин беше на асистенция от "дабъл-дабъл" след 13 точки и 9 завършващи подавания. 

Българите остават без победа, а в неделя ще се стремят към такава срещу Черна гора от 14:30 часа. Турците са с две победи до момента, а утре се изправят срещу домакините от Грузия. 

lap.bg
45 снимки


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Сблъсъкът в Тбилиси започна с кош след пробив на Сейбир, но нашите отговориха с тройка на Чавдар Костов. "Лъвовете" повеха с 6:4 след нова точна стрелба от зоната за три точки на Станимир Маринов. Нова тройка на Дий Бост изведе българите напред с 11:8. Страхотната игра и на двата отбора в атака продължи, като Саша Везенков даде аванс на България с 15:13. В ответната атака Маринов фаулира Шанлъ, като това беше втори фал на гарда и той беше заменен от Павлин Иванов. Малко преди да бъде преполовена първата част страхотен пробив на Павлин Иванов завърши с пас към Емил Стоилов, който реализира за 19:17.

Южните ни съседи излязоха напред с 23:21 след отличен пас под коша на Ларкин за Алперен Шенгюн. Грешка на Везенков и поднасяне на Джеди Осман направи резултата 21:25. "Лъвовете" отговориха с тройка на Костов. Нашите излязоха напред в резултата след пробив на Везенков, който реализира осмата си точка в мача за 26:25. Бост сбърка, а за Шехмус Хазер не представляваше трудност да вкара за 26:29 минута преди края. Точно преди финалната сирена за първата част Димитър Димитров от трудна позиция реализира тройка за 29:31. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Вторият период започна с отличен пробив и кош на Везенков, който стана първият баскетболист на паркета с двуцифрен брой точки. Високото темпо продължи и в тези минути, като България отново излезе напред след тройка на Бост - 35:33. Три минути след началото на частта Бост заби нова тройка за 38:35. Турците прекъснаха серията си без кош с точна стрелба с обръщане на Шенгюн. Нашите обаче веднага отговориха с две точки на Митко Димитров. С два точни наказателни удари преднината на българите стана седем точки - 42:35. 

Шенгюн продължи да бъде единственият баскетболист на Турция на ниво в тези минути и с нова трудна стрелба намали изоставането на своите - 42:37. Костов пропусна от тройката, но чудесна работа на Бост в атака доведе до нов аванс от седем точки на България. Джеди Осман отговори с тройка - 44:40. Нов страхотен пробив на българите, този път на Бост, и асистенция към Александър Янев върна аванса на нашите до 4 точки - 46.42. След тройки на Джеди Осман и Бюграхан Тунджер турците стигнаха до равенство 48:48. Кош със сирената на Иван Алипиев изведе България напред с 52:50 след първата част. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Веднага след почивката Турция поведе след поредна тройка на Осман. Отново крилото на Кливланд завърши бърза атака, а нашите отговориха с две поредни тройки на Чавдар Костов за 58:55. Хазер бързо върна една от тях за ново равенство. Южните ни съседи дръпнаха с пет точки след чудесна асистенция на Ларкин за Осман - 66:61. Четири поредни наказателни удара на Везенков доближиха българите само на точка от своя съперник. Мелих Махмутоолу излезе от заслон и вкара тройка в свой стил, след което получи и техническо нарушение. Везенков беше точен от наказателната линия за 66:71. След нови две точки на Шенгюн преднината на турците стана седем - 66:73, което принуди Росен Барчовски да вземе прекъсване. Секунда преди края Везенков беше фаулиран от Шенгюн, но реализира само единия от наказателните удари за 71:75.

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Янев реализира първите точки за българия в последния период, а успя да си спечели и един наказателен удар, който пропусна. Последва мощна забивка на Шенгюн за 73:79. Тройка на Мелих изведе съперникът ни с девет напред - 72:82. Успешна стрелба на Шенгюн през Димитров направи разликата двуцифрена за първи път в мача, а това накара Барчовски да поиска нов таймаут. Серията на турците беше прекъсната след тройка на Везенков далеч зад арката - 76:84. 

В тези минути се разигра и Ларкин, който вкара кош с наказателен удар след пробив под коша - 77:89. Мощна забивка на Осман, след като отрадна топката до голяма степен реши изхода от срещата - 77:92. Ларкин пък продължи наказателната си акция с тройка, а Емил Стоилов заби за 81:95. Две минути преди края Атаман извади Осман и Ларкин. Три поредни коша на българите намалиха изоставането им на 87:96. Тунджер спря серията с кош от средна дистанция. Нова точна стрелба на Мелих от тройката оформи крайния резултат 87:101. 


България - Турция

България: Дий Бост,  Чавдар Костов, Станимир Маринов, Александър Везенков, Емил Стоилов

Селекционер: Росен Барчовски 

Турция: Шейн Ларкин, Джеди Осман, Сертач Шанлъ, Ийгитджан Сайбир, Бюграхан Тунджер

Селекционер: Ергин Атаман