Новият сезон в Лига Ендеса започна и лидери в подреждането са Тенерифе и Билбао, като това наред с още много други любопитни обстоятелства, са предпоставки за страхотно начало на първенството. Поради тази причина отправяме поглед към всеки един от отборите и какво можем да очакваме от тях в следващите няколко седмици.

1. ТЕНЕРИФЕ (3-0)

Тенерифе изненадаха приятно в началото на сезона, защото победиха като гост съседите си от Канарските острови - Гран Канария. Последните спечелиха Суперкупата след много силна игра срещу Барселона и тази загуба дойде като изненада. Тенерифе спечелиха след това срещу Обрадойро и Реал Бетис като домакини и откриха великолепно годината. Центърът Фран Васкес не само донесе нужния опит, но и показва добро разбирателство с тежкото крило Йоргос Богрис. Те са в основата на успехите им, като към тях прибавяме и Хавиер Бейран, който разиграва добре по периметъра. Тимът инвестира умерено преди еврокампанията си, но заложи на утвърдени имена и безспорно има голям шанс за класиране в Топ 8 на полусезона. Позитивното при тях в момента е, че се възползват от по-леката програма от своите основни съперници.

2. БИЛБАО (3-0)

Билбао също имаше относително лесна програма в началото с победи над Фуенлабрада, Естудиантес и Сарагоса. Най-важното за тях бе, че спечелиха един от най-важните си двубои за годината - този срещу Фуенлабрада. Двата тима ще бъдат в пряк спор за позициите в Топ 10. Тимът запази Бамфорт, Борг, Мумбру, Ервел и Тодорович, които бяха в ядрото на състава и през миналия сезон. Взеха няколко нови попълнения и резултатът е добър. Новият им треньор Карлес Дуран наследи много силна селекция, както и Алекс Мумбру, който е едно от светилата на испанския баскетбол, макар и вече в зенита на кариерата си.

3. РЕАЛ МАДРИД (2-0)

Реал подсилиха отбора си на най-важните позиции и независимо, че загубиха голямата си звезда Серхио Родригрес (сега във Филаделфия в NBA), запазиха високия морал в съблекалнята. Перфектната химия между Серхио Юл, Лука Дончич и останалите в тима поставя мадридчани като лидери за първото място на полусезона, както и за много силна кампания в Евролигата. Големите въпросителни пред тима в момента са как ще се справят с натиска, който ще им бъде поставен при първа загуба... в Евролигата или срещу Мурсия тази неделя? (по Nova Sport от 20:30h)

4. АНДОРА (2-0)

Скромният тим на Андора бе корав съперник в началото на миналата година, но се загуби през втората половина. Отборът бе освежен с няколко нови попълнения, като бе запазена звездата Джорджи Шермадини. Голямото изпитание на Андора първо ще бъде да постигнат повече от 12-те победи от миналото първенство и после да мислят за Купата на Краля или плейофи.

5. БАРСЕЛОНА (2-0)

Барселона започнаха много колебливо с успех над Манреса с 56-50, но след това взеха авторитетна победа срещу Баскония с 98-92, с което показаха, че имат потенциала да се борят отново за Топ 3. В тима на Барцокас бяха привлечени двама на позиция пойнт-гард, както и Виктор Клавер за тежко-крило. С това обаче не се увеличи дълбочината на състава, а това в по-далечната перспектива може да се окаже много сериозен проблем. В тима очевидно ще се залага изключително много на Тайрис Райс и Клавер. Доулман и Везенков ще имат ролята на бекъп, а Анте Томич на позиция 5 има само една алтернатива в лицето на Джои Дорси. Везенков има сериозна конкуренция пред себе си, но пък записа по-добри минути до момента в сравнение, когато негов треньор беше Шави Паскуал.

6. БАСКОНИЯ (2-1)

Баските нямаха проблеми срещу Обрадойро и Мурсия, и бяха само на крачка от това да триумфират над Барса. Адам Ханга обаче не си вкара втората стрелба от линията и мачът отиде в продължение. Въпреки това обаче баските започнаха по-добре от очакваното. Те почти изцяло смениха отбора си. В него останаха Ханга, Блазич и Шенгелия, но от тях само първият беше титуляр през миналия сезон. Бе сменен и треньорът, и затова голямата въпросителна пред тима е колко бързо ще изградят разбирателство помежду си Андреа Барняни, Тревор Кууни, Йоханес Фойтман, Шейн Ларкин и Родриге Бобуа. Последният предстои да дебютира, тъй като е контузен, така че от Баскония може да се очаква много. Ако не допуснат още няколко загуби в следващите няколко кръга, то те разполагат с потенциала да спрат Барселона и Реал поне веднъж.

7. МУРСИЯ (2-1)

Мурсия продължава да защитава стилът си на игра от миналия сезон - суператрактивна игра в нападение, непостоянство в защита и много бърз ритъм. Отборът на католическия университет играе на възходи и сривове, и това го прави много интересен за наблюдаване. Те стигнаха до плейофите през миналата година и целта за тази е пак същата. В екипа бе запазен Факундо Кампацо, който вече сътвори няколко шедьовъра със стрелби в заключителните фази на двубоите. Мурсия се борят вече и на евросцената, така че имат по-наситена програма, но ротацията им е все така недостатъчна.

8. ВАЛЕНСИЯ (2-1)

През миналия сезон Валенсия бяха солиден отбор, който не можа да се справи с Реал, Барса и Баскония, но бе по-силен от Гран Канария. Въпросът е ще потърсят ли нещо повече през тази година. До сега победиха Гран Канария, но загубиха от Реал... Т.е. положението се запазва. Големият въпрос при тях е свързан с по-добро представяне в Европа, тъй като през миналия сезон отпаднаха твърде рано, а бяха сочени за един от фаворитите.

Извън Топ 8 в момента са Фуенлабрада (1-2), Уникаха (1-2) и Гран Канария (0-3), които до някаква степен имаха и по-тежка програма от своите основни съперници. Безспорно е обаче, че и те ще са в спора за местата, даващи право на участие в Купата на Краля през февруари.