Първите четири отбора в Испания показват много силна и много приятна за наблюдаване игра. Това се дължи на разнообразния им стил и на различните философии, които изповядват техните треньори. Баскетболните Валенсия, Барселона, Реал и Баскония окупират първите четири места в класирането, а тепърва ще се борят за Копа дел Рей, на която ще обърнем специално внимание и имат всички шансове за това да продължат напред и в европейските си кампании.

Какво показват те като подход и развитие до този момент?

Валенсия - залагат на отборната игра при липсата на ясно изразени мегазвезди. Имат две много силни оръжия - едното е силната стрелба от далечно разстояние, а другото се казва Боян Дублевич. Центърът налага сериозно присъствие в подкошието и успява добре да взаимодейства с крилата в играта на пикенрол. Тимът представлява отлична симбиоза между млади играчи и ветерани. Валенсия взеха гостуванията си над Барса и Реал, и победи Баскония като домакин, така че те имат много по-лесна задача през втората половина от сезона. Най-важното е да се предпазят от по-тихите отбори в първенството, които могат да им откраднат победи, когато умората се натрупа.

Барселона - разполагат с много разнообразни състезатели. Шави Паскуал има много опции в нападение и може да направи състава си непредвидим за своите съперници. През декември и началото на януари Барселона спечелиха най-важните си срещи, защото играха сгъстено, както в защита, така и в нападение. В последните две седмици обаче те започнаха да разтягат играта по периферията и да отварят повече пространство за крилата. Преди централно място в нападенията заемаха центровете и тежките крила, докато в последно време се дава повече свобода на крилата и гардовете и това обърква опонентите.

Реал Мадрид - силното начало на сезона дойде заради силната форма и свежест, която имаха в краката си гардовете на тима Серхио Родригрес и Серхио Юл. Когато те отсъстват, Реал са много уязвими. В дългосрочната перспектива отсъствието на Руди Фернандес се оказва пагубно за тима. Реал разчитат на гардовете си, за да може центровете да получават добри топки и да установят доминиращото си присъствие в подкошието. Когато това не се получава, Реал е много уязвим, защото им липсва един силен играч на позиция 4. Когато гардовете и центровете на Мадрид не установят добра връзка помежду си, мадридчани губят от липсата на добър стрелец от средно разстояние, който да може и да измества играчи в правоъгълника.

Лаборал Куча Баскония - за разлика от Реал, в Баскония имат по-сериозно присъствие на позицията тежко крило - грузинецът Торнике Шенгелия. Играе добре в защита, поставя чадъри, може да се придвижва бързо и има усет към коша, дори когато е с гръб към него при игра в нападение. Баските играят балансирано - нито твърде далеч от коша, нито само и единствено под него. В едни мачове пойнт-гардовете могат да поемат инициативата и да играя на пробиви фронтално срещу ринга, а в други могат да разтягат нападенията към крилата, които могат да играят сами 1-в-1. При всички сценарии, правоъгълникът е защитен от високите и масивни центрове. Липсата на постоянството убива отбора в дългосрочна перспектива, но в къса го прави един от най-атрактивните и опасни за техните съперници.

На 7 февруари в ефира на каналите на Diema Xtra и в Gong Play от 13 часа ще проследим сблъсъка между Барселона и Андора, а от 20 часа отново в Gong Play ще се насладим на спора между Баскония и Валенсия.