Младият плеймейкър на Чикаго Булс Дерик Роуз постепенно и сигурно се утвърждава като един от лидерите на националния отбор на САЩ. С поглед към бъдещето тази година американците заложиха на много неопитен в международни мачове състав, но засега това не е проблем. Напротив, младоците от НБА записаха поредната си победа на Световното първенство, при това с повече от убедителното 121:66 срещу Ангола на осминафинал.

Дерик Роуз бе един от двамата баскетболисти, които играха повече от 20 минути – по 21 – в двубоя, и завърши с девет точки и цели шест асистенции.

„Очаквахме да е труден мач, но те не успяха да влязат в мача. Все пак с течение на срещата ни създадоха доста работа,” коментира гардът.

„Всеки мач е интересен. В момента играем добре като отбор, подаваме си, правим добре комбинациите, пробиваме, и играем в защита. Ако играем без напрежение в защита, наистина ще се забавляваме много,” продължи Роуз.

За двубоя с Ангола, той добави:„Победите с разлика ни дават самочувствие, което е нещо важно за млад отбор като нашия. Всичко може да се случи на форум като този. Ние нямаме опит, но знаем, че трябва да печелим всеки мач. Знаем, че не бива да губим концентрация, да се подготвяме добре.”

На въпрос какво липсва още на САЩ за „перфектен” мач, той обясни:„Борбата под коша, ако успеем да се справим по-добре и там, ще сме перфектни.”

„Всички работим добре, всеки приема работата си много сериозно, много отговорно. Всеки успява да излезе на позиции, да стреля, и работата се отплаща,” добави Дерик.

За разлика от първите си срещи, днес САЩ направи само пет грешки, и беше почти идеален в нападение:„Беше много важно за нас, че не правихме грешки. Наистина се чувствахме добре. Грешките, които правехме дотук не се дължаха на напрежение, или на отсъствието на някакви качества. Не можем да печелим мачове с 10-20 грешки на мач, особено на този етап.”

Старши треньорът Майк Кжижевски, а и момчетата му на няколко пъти споменаха, че се чувстват изморени от сгъстената програма, но преди днешния мач, САЩ получи заслужена почивка, а Роуз отбеляза доволно:„Да, всички си починахме добре. Излязохме свежи, енергични, и това помогна да спечелим.”

Американците нямат претенции, кой ще им бъде съперник на четвъртфинал – Русия или Нова Зеландия.„Ние просто искаме да играем баскетбол, като отбор, без значение кой е съперникът. Ще играем заедно, и ще играем добре,” каза още Роуз, преди да стане ясно с кого ще играе САЩ.

„Определено това бе най-добрият ни мач досега. Ще се опитаме да продължим така, защото играем добре,” завърши оптимистично Дерик Роуз.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.