Барселона Ласа спечелиха Ел Класико в Лига Ендеса, в Евролигата, поставиха във временна кома състава на Реал Мадрид и отправят поглед към върха в испанското първенство, където им предстои ключовият сблъсък с лидерите Валенсия.

Ще насочим вниманието си към детайлите в играта на каталунците заради забележителното постоянство, което показват и защото ще търсят да превземат върха в предстоящата неделя.

Силните моменти в играта на блаугранас се изразяват в нападение. Играчите на Шави Паскуал обичат да играят много сгъстено в предно поле. Негативите на подобен тип игра са, че един защитник може да покрива зоната на двама нападатели. Позитивите обаче са в това, че при повече игра на залон-контразаслон, както е в случая на каталунците, тежките крила и центровете остават срещу по-ниски играчи.

Българинът Алекс Везенков заема особено място в ротацията на треньора Паскуал, тъй като той често се използва, за да разтегне нападенията на тима. Обикновено заема позиция в дъното на тройката, на нула градуса, така привлича един защитник към себе си и отваря пространство на по-ниските си съотборници да нахлуват диагонално към коша.

Много силна е играта на Барса също така при борбите в нападение, тъй като към отскочилите топки се насочват по двама състезатели, често дори и по трима. Това им дава много втори възможности в нападение. В защита също се позиционират близо един до друг, за да може при отскочила топка, отново да я търсят няколко играчи. Така каталунците си отварят възможности да правят дълги серии от безответни атаки, особено в третите четвъртини от двубоите, в които панират съперниците си.

Следва да се отбележи и че ключът към успеха срещу Реал в Лига Ендеса и Евролигата се криеше в много бързото и прецизно разиграване на топката по периферията. От другата страна - в зоната на подкошието, във фаза защита, винаги пък двама защитници затварят опонентите си заради сгъстеното присъствие и така неутрализират сходен тип на нападение срещу себе си.

Противопоставяне срещу играта на каталунци може да се открие при бързо движение на топката по периферията. Така да се търси повече движение на защитниците на Барселона и оттам трупане на умора у тях. Трябва и силна стрелба от средно и далечно разстояние, защото присъствието в ниския пост е убийствено. Повечето отбори следва да разиграват по-бързо, защото при повече дрибъл защитниците на Барса затварят много плътно противниковите гардове и крила.

Валенсия и другите противници на големия тим в момента могат да търсят пробойни в играта им през Пау Рибас или Стратос Перпероглу, които показваха колебания в нападение.

Барселона Ласа се намира в много бурен емоционален подем и се плъзгат по върха на вълната, която може да ги отведе до първото място в Лига Ендеса още тази неделя. Ще се случи ли това, ще проследим заедно от 13:00ч в ефира на Nova Sport и Gong Play.