Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол въведе нова глоба. Тя ще се налага за коментари относно съдийството на мачовете и ще бъде в размер на 1000 лева, става ясно от информация на сайта на централата.

По-рано в понеделник (14 януари) УС се събра на първо заседание за 2019 година.

По точка 5 от дневния ред: "Обсъждане на мерки за подобряване на работата на БК във връзка с изпълнението на Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия", УС единодушно прие допълнение в Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ в раздела дисциплинарни нарушения, извършени от длъжностни лица, изпълняващи функция в баскетболен клуб (ръководител, член на УС на БК, старши треньор, помощник-треньор, консултант, мениджър, лекар, физиотерапевт и други), според който с глоба от 1000 лева вече се наказват и "всякакви коментари относно съдийството пред медиите, в интернет, социалните мрежи и други".

Освен това, УС разпореди баскетболните клубове да засилят мерките за сигурност в координация с полицията и охранителните фирми в съответствие със Закона при организиране на домакинските си срещи.

През 2019 година Федерацията ще отбележи своята 100-годишнина. По този повод единодушно бе приет план за чествания на юбилея, като подробностите за него ще бъдат разкрити на специална пресконференция през февруари.

Една от първите точки от дневния заседанието бе утвърждаването на старши-треньорите на националните отбори.

Управата на федерацията единодушно прие календара за втория етап от шампионата на А група за жени.

Гласувано и единодушно бе прието и разпределението на точките на баскетболните клубове от сезон 2017/2018 във връзка с финансиране на дейността им от ММС през 2019-а.