Ден след Великден баскетболната общественост се прости с една от легендите си. 

Ботевград потъна в скръб, за да изпрати Георги Христов – Белята.

След кратко боледуване той почина във вечерта на Разпети петък, отивайки си от този свят на 70-годишна възраст.  

"Ден след Великден изпратихме един велик баскетболист", каза през сълзи, след като се прости с него един от съотборниците му в националния отбор Петко Маринов.
 
Поклонението пред тленните му останки се състоя днес от 12.00 часа там, където Георги прекара огромна част от живота си като състезател и треньор – неговият втори дом – зала „Балкан“, като продължи часове наред.
 
Стотици спортни деятели,които са били негови съотборници, треньори и приятели се стекоха днес в Ботевград, за да кажат „последно сбогом“ на най-голямата легенда в историята на Балкан. Сред тях бяха негови бивши съотборници от тима на Балкан и националния отбор през 70-те, наследниците от отбора на Балкан от следващото десетилетие - Марин Романски, Илия Мирков, Сашо Везенков, Емил Йонов, Йордан Колев, Николай Пеев както и играчи от настоящия отбор Балкан. На поклонението присъстваха още основоположникът на баскетбола в Ботевград Иван Колев, президентът на БФБ Георги Глушков, който също е бивш негов съотборник, легендата на Спартак Плевен Цветан Антов, спортният директор на Лукойл Академик Тодор Стойков, Мариян Костадинов, Петър Клечков, Лъчезар Диков, Иван Лилов и много други.
 
Опело в памет на починалия извърши Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.
 
Почти целия Ботевград премина днес през зала „Балкан“, за да изпрати за последно легендата. Почит пред Георги Христов отдадоха всички феновете на отбора, бивши състезатели и треньори, работили в школата на Балкан и още много спортни личности, дошли от цяла България, за да си кажат „последно сбогом“ с него. Венец пред него бе оставен и от неговия бивш треньор Симеон Варчев.

Поклон пред паметта му!


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.