Тина Димитрова ще е старши треньор на отбора на България, който ще ни представя на Световното младежко първенство по баскетбол 3х3. Новата дисциплина набира скорост, и форумът, който ще се проведе от 9 до 11 септември в италианския град Римини, е само част от огромен проект на ФИБА.

Тина Димитрова определи състав от четирима баскетболисти, и четиримата част от националния отбор на България за юноши, който стана шампион на Европейското първенство в Дивизия Б само преди две седмици.

Капитанът на юношите Павлин Иванов, Димитър Димитров, Тенчо Тенчев и Алекс Симеонов (на снимките долу) са избраните състезатели, които ще играят в Римини. Иванов, Димитров и Тенчев играят за италиански клубове, съответно Бенетон Тревизо и Крабс Римини, докато Алекс Симеонов е баскетболист на Левски. Всички те са получили разрешение от клубните си отбори да вземат участие на Световното първенство 3х3 и ще пристигнат в крайморския италиански град няколко дни по-рано, за да се подготвят за шампионата.

„Спокоен съм, с момчетата се познаваме от четири години, всяко лято сме заедно. Надяваме се да покажем на какво сме способни, и мисля, че ако успеем да го покажем, ще имаме успехи,“ заяви Митко Димитров, който представляваше съотборниците си на пресконференцията.

Треньорът Тина Димитрова добави, че прогнози не могат да се правят, първо, защото жребият ще се тегли чак на 4 септември, а и все още не може да се прави сериозно проучване на противниците, тъй като тепърва дисциплината 3х3 добива популярност.

„Много се радвам, че ще бъда треньор на българския отбор,“ сподели Тина Димитрова. „Ръководството на моя отбор Крабс Римини ми обеща подкрепа, ще ни предоставят възможност да тренираме в залата. Говорила съм с Тити Папазов да пусне Алекс Симеонов няколко дни по-рано, за да тренираме четири-пет дни.“

„Надявам се със САЩ да се срещнем по-късно. Имаме голямо желание за победа. Много е динамична играта, за мен също е нещо ново,“ добави треньорът. „От момчетата говорих с Павлин Иванов. Много е ентусиазиран.“

Турнирът ще се проведе в международния панаир на град Римини, като това ще е и гвоздеят на провеждащия се по това време панаир на спорта.