Отборът на Левски Лукойл е вторият финалист в Националната баскетболна лига, след като в четвъртия мач от полуфиналната серия с Рилски спортист (Самоков) се наложи като гост с 85:81 (25:17, 16:29, 27:18, 17:17). По този начин "сините" спечелиха серията с 3:1 победи и ще играят с Балкан (Ботевград) за титлата.

Рилски спортист пък ще спори с пловдивския Академик Бултекс за бронзовите медали.

Двубоят в Самоков премина през редица обрати в резултата, като двата тима непрекъснато разменяха водачеството си, обикновено след дълги серии от точки.

Освен с драмата, мачът ще се запомни и с няколко много качествени изпълнения, най-доброто от които бе забивката на Травис Тейлър през защитник на Левски, с която домакините намалиха резултата на 64:65 15 секунди преди края на третата четвърт.
В последните 10 минути двата отбора се "захапаха", като предложиха много здрава игра в защита, от която пострадаха нападенията им и последваха редица грешки и в двете посоки. 

Бърза контраатака на Левски Лукойл бе завършена от Божидар Аврамов за 75:72 в полза на "сините", но в ответната атака Дерек Райт реализира тройка, за да изравни резултата точно 3 минути преди финалната сирена на редовното време. Нов кош на Райт 90 секунди преди края доведе резултата до поредно равенство, този път при 77:77. Последва обаче много важна тройка на Неманя Милошевич, с която Левски Лукойл поведе с 80:77, а за съжаление на феновете на домакините Травис Тейлър направи фаул в атака, което постави гостите от столицата в отлична позиция да затворят мача, а с това и серията.

Неманя Милошевич от наказателната линия изведе Левски с 5 точки напред в резултата само 35.3 секунди преди края. Последва неточна стрелба от тройката на Райт, а Левски овладя борбата в защита и това сложи практически край на мача.

Най-резултатен за Левски бе Божидар Аврамов с 25 точки, Станимир Маринов отбеляза 18, а Неманя Милошевич приключи с 16. За Рилски спортист Травис Тейлър реализира 19 точки, а Дерек Райт и Златин Георгиев добавиха по 18./БТА