Спортният директор и треньор на шампиона Лукойл Академик Сашо Везенков сподели преди финалния сблъсък с Левски, че предстои трудна битка, но „студентите“ ще се борят, за да защитят титлата си. Везенков заяви още, че Лукойл ще се съгласи на чуждестранни съдии, ако се стигне до пети, решителен мач финала само, ако са на ниво Евролига.

„Отборът на Левски е един изключително силен отбор, изключително балансиран отбор. Ще бъде много трудно, но ние излизаме да защитим честта си и излизаме като шампиони. Излизаме, за да станем крайни победители. Сега искам да кажа нещо. Не казвайте „домакинство“. Нямаме никакво предимство. Отиваме в една непозната зала. Отиваме в зала, в която даже сме играли по-малко мачове от Левски. Знаем решението на лигата. Просто аз се учудвам, че всички национални отбори искат да проведат подготовката си в нашата зала. Когато условията не отговорят никой няма да иска. При мен са писмата за 20-годишните и девойките, и мъжете искат да водят подготовката си в Правец“, коментира пред Гонг старши треньорът на Лукойл Академик Сашо Везенков.

„Това решение беше взето, когато аз отсъствах. Вчера казах на едно място кой командва във федерацията по баскетбол в момента. Доста ми е неприятно, но ще го повторя пред вас. Федерацията се ръководи от Тити Папазов и малко от Симо Варчев. За жалост. Апел към Георги Глушков, много голям баскетболист, може би му трябва малко време, но е крайно време Георги Глушков да вземе нещата в свои ръце. Мислех преди мачовете да не говоря, бях го оставил за след това, но самите изказвания на най-големия треньор и най-успелия в България Тити Папазов. И за това, че му е било откраднато във времето титлите и т.н. ме накараха да го кажа“, сподели още Везенков.

„Това решение, което е взето, разбирате ли. Решенията се взимат и се вкарват от него. Той седи по пет часа във федерацията. Ту носи баница, ту носи боза, ту с всички. Разбирате ли, на хората сигурно им омръзна от нас. От всички нас, не говоря само от Тити Папазов. Но на мен ми е крайно неприятно. Пак ви казвам, нямаше да си отворя устата, но когато прочетох за кражбата и когато вече прочетох да стискане на ръцете на най-големия специалист в България. За специалист аз не говоря, аз не съм треньор. По някакви обстоятелства замествам, миналата година за малко и сега за малко. Не ми е целта да бъда номер едно специално в тази област, в треньорството“, заяви Сашо Везенков.

„Кое ме кара да мисля така. Карат ме доста решения, които се взеха. Само нещо ще кажа, което не е достъпно до баскетболната общественост, защото не е нужно да занимаваме другите. Когато се взимаше решението за неговото отстраняване, заради куп простотии, които направи, на самото заседание трябваше да бъде и шефът на съдийската колегия Стефан Станев, който е служител на федерацията. Но за жалост той не пристигна, а е на работа, на подчинение на Георги Глушков. За съжаление не пристигна. Което ме кара да мисля, че има някаква зависимост, защото тогава се решаваше махането на Тити Папазов. Това не е достояние, а искам да го кажа“, коментира спортният директор на шампионите.

„След това още куп неща. Значи българските съдии могат да свирят четири мача, а не могат да свирят пети. Какво показва това. Показва, че той ги слага на мястото, където им е мястото или показва кой кара влака. Най-добрият треньор в България. Много има да говоря. Изключително съм засегнат от „ограбването“ му и с това спирам. Няма да давам повече изявления до края на първенството, но аз ви казах, кой ръководи нещата. И куп други решения. Слагане на треньори на национални отбори при подрастващите до миналата година. Избиране, говорене, комбинацията им със Симо Варчев, не знам по какви причини и от къде станаха толкова близки“, продължи Сашо Везенков.

„И друго, тяхната близост с управлението на Ботевград в годината, която мина. Самият Тити Папазов отиде в Ботевград да уговаря цялата ботевградска общественост, когато беше треньор, как трябва да се играят мачовете на националния отбор в този баскетболен град. Как там ще дойде публика, как ще играе Купа за кмета на Ботевград. Това беше всичко уговорено. И разберете моето крайно разочарование, когато отидох на четвъртия мач в зала „Универсиада“ и заварих публиката на Ботевград след трийстия ред при празна зала. И петдесет футболни фена, които пред мен питаха до колко трае мача и кога ще си ходят, които не гледаха мача, а си завираха пръстите в устата през цялото време и на мен ми направи изключително лошо впечатление. И тук държа да кажа като ботевградчанин и вече отделно, не като треньор, да кажа, че целия конфликт и целия скандал с Ботевград го направи Тити Папазов. Но вие, които сте пристрастени и го защитавате, спрете малко на тази тема. Ние някакси променихме баскетбол. Тази академична игра нещо се промени. Знам за приятелството, което цари между Аце Тодоров и Тити Папазов. Знам, че сигурно пак ще бъдат приятели. Ни не можем да кажем, че отиваме на война. Това е просто една игра“, категоричен бе Везенков.

На въпрос, дали очаква на финала нормални отношения между двата клуба, Сашо Везенков каза: „Спокойно бих очаквал, но казах ви шефа на съдийската колегия, казах ви, че те могат да свирят четирите мача, но не и пети. Надявам се, надявам се. Ние нямаме толкова фенове, колкото Ботевград и тук е моят апел- надявам се, че всичко ще бъде точно, но точното ще бъде, когато българската федерация и лигата, всички си заемат местата и си вземат ръководството в свои ръце, и се спре с това, което става. На мен ми е крайно неприятно. Никога нямаше да се обадя, ако той не беше „ограбен“, както каза. Не знам каква цели.“

„Как ще бъде всичко нормално, като ние трябва да приготвим 50 жандармеристи и 50 полицаи, за да охраняват 200 човека на Левски. Аз не го виждам за нормално. По европейските зали седят малки деца, седях хора от другите отбори един до друг. Това е баскетболът за мен. Надявам се той ще бъде в ремисия, както се казва“, каза още Везенков.

А дали приема назначението на чуждестранни рефери за евентуален пети мач, Везенков отговори: „Приемам всичко. Аз казах, че нашият отбор няма да излезе по никакъв начин да играе при чуждестранни съдии, които не са Евролига и УЛЕБ. Това го казвам категорично, ясно, точно и е съгласувано с президента на нашия клуб. Не бихме допуснали по никакъв начин съдии от нашия регион. Където той е изключително силен, има изключително силни връзки. Познавам го по-добре от всички вас. Ние искаме и бих приветствал даже, ако всички мачове се бяха свирили от чужди съдии, защото българските съдии в момента са много потиснати и демотивирани. Ние искаме съдии Евролига, дори да разделим плащането и таксите да бъдат по-големи.“