Един от основните баскетболисти на Рилски спортист през последните два сезона – Травис Питърсън – бе в основата на успеха на тима миналата година в Балканската лига. Носителят на купата в регионалната надпревара има всички шансове да се класира за втори пореден път за Финалната четворка. Това минава през мач-реванш от четвъртфиналите срещу Левски, като Рилецо има аванс от 14 точки от първия двубой, и дори загуба с по-малко от тези точки, ще ги класира на полуфинал. Миналата събота обаче самоковският тим загуби с разлика от 30 точки в София, отново от Левски, в шампионатна среща, което прави утрешния сблъсък крайно труден за прогнози.

Ето какво сподели Травис Питърсън специално за Gong.bg, ден преди реванша в зала „Универсиада”.

Травис, предстои голям мач. Спечелихте с 14, но ще ви е трудно утре в зала „Универсиада”.

- Да, определено ще е трудно. Те ще ни чакат подготвени, ние играхме преди по-малко от седмица тук, и загубихме с 30. Така че трябва да сме подготвени и да дадем най-доброто от себе си.

В първия мач между вас, ти се представи много добре. Мислиш ли, че можеш да повториш това представяне?

- Да. Мисля, че те ме оставиха, един на един отдолу, и това беше най-важно. Когато играхме тук миналата седмица вече не бе така, дублираха ме. Така че може да не съм толкова резултатен, но се надявам да помогна с борби, асистенции. Мисля, че мога да направя добър мач тук.

Загубата с 30 точки в предишния мач ще ви постави ли под по-голямо напрежение, отколкото щеше да е иначе?

- За съжаление, мисля, че ще бъде в съзнанието ни в известна степен. Но се надявам да не ни окаже влияние. Трябва да излезем и да играем за победа във всяка минута, защото искаме да участваме във Финалната четворка отново. Трябва да забравим за тази загуба, да я преживеем, и ще сме наред.

Имахте дълго пътуване до Варна, изморени ли сте от толкова много мачове в толкова кратък период?

- Пътуването до Варна наистина бе дълго, особено след като в събота играхме в София, след това се върнахме в неделя. Малко сме изморени, но това е очаквано. Програмата е такава, и ние трябва да сме готови, да ги играем и това е.

По-лесно ли е, че играхте толкова много мачове с Левски, или става по-трудно?

- Става по-трудно, защото вече сме толкова свикнали едни с други. Знаем кои как играе, схеми на игра, трудно се прилагат обичайните стратегии, нещата, които обикновено работят, сега не можем да ги използваме, защото те се подготвят по-добре срещу тях. Малко по-трудно е, но е и забавно, защото така научаваме и най-малките неща едни за други.

Стартът на сезона не беше много добър за Рилски, но нещата се подобряват. Смяташ ли, че можете да го завършите подобаващо?

- Да, определено смятам, че можем да завършим добре. Показвахме това на Купата, стигнахме финал там. Този отбор, с който сме сега, е заедно само от месец, с нови играчи, сменяхме гардове, и имахме колебания. Но сега вече мисля, че наистина можем да влезем в позитивна серия, и да се представим много по-добре отколкото през първата част на сезона.

Как премина Мачът на звездите за теб? Носеше инициали на гърба си (JG), ако искаш да споделиш какво означават те?

- Мачът на звездите беше страхотен, всички момчета се забавлявахме много. Носех екип с номер 3 и инициалите JG в памет на мой приятел в САЩ. Играехме баскетбол в колежа, той почина по-рано през годината, заради уголемено сърце. В училище оттеглиха номера му от употреба, затова и аз исках да направя нещо в негова чест, да го представлявам на терена.

Някакви прогнози кой ще спечели колежанското първенство тази година?

- Моят фаворит Канзас отпадна. Сега мисля, че DUKE и Syracuse имат добри шансове да играят на финал. Но всичко може да се случи, там е наистина лудница.