Босът на една от най-влиятелните мениджърски агенции в баскетболния свят „Интерперформансис” Лучано Капикьони е в България, за да се срещне с някои от играчите, които компанията му представлява, както и за разговори с представителите на родни клубове. Не на последно място от визитата на Капикьони става ясно, че още български баскетболни таланти може да заминат за учат и тренират в чужбина.

„Тук съм, за да се видя с моите играчи и да говоря с клубовете като цяло. За това става дума, нищо специално. Трябва да се срещнем с някои от отборите в България, за да обсъдим евентуално сътрудничество, ако е възможно. И също така, за да поддържаме връзка най-вече”, сподели пред Гонг в специално интервю Лучано Капикьони.

На първо място да ви попитам как работят най-добрите ни клубове с играчите си?


Ами, работят добре, струва ми се. Не сме изпращали много чужденци тук напоследък. Знам, че бюджетите са намалени драстично, така че това им се отразява, но така е навсякъде в Европа. Това е проблем за всички.

Ако говорим за ЛукОйл Академик и Левски, дали нивото на организация в отборите е добро в сравнение с други европейски отбори?

Може да се сравняват с европейските отбори на топ ниво. Левски и ЛукОйл имат добри зали, добри условия. Имат добри треньори и екип, като други отбори в Европа, но очевидно нямат парите, които имат някои европейски отбори, като може би Панатинайкос, ЦСКА, Милано или Барселона. Справят се доста добре за парите, с които разполагат.

Като споменахте Италия, реално ли е Коби Брайънт да се озове там?


Ами Коби е роден в Италия. Помня го още от Риети. Говори италиански. Може и да е реално, защото той е роден в Италия и баща му беше баскетболист там. Трябва да се реши. Има много слухове в момента.

Има ли шанс локаутът да приключи скоро според вас?

Ами дори днес се срещат. Това е добре, защото ако няма срещи, няма да има и разбирателство. Надявам се, че преговорите ще приключат скоро и нещата ще започнат нормално отново. Някак не е нормално да говорим за Коби Брайънт и подписването му в Италия. Значи нещо не е наред. Не виждам какъв позитивен ефект ще има това за баскетбола.

Кажете повече за младите играчи в България. Имате ли поглед върху това, което се случва?

Имаме няколко момчета. Тенчо в Римини, Димитър също, Сираков. Развиват се много добре. Свършиха добра работа в Римини на Световното юношеско първенство 3х3.

Как работи клубът там? Имаме и български треньор там – Тина Димитрова. Толкова ли е трудно да се направи нещо такова?

Не, не мисля. В Римини вършим добра работа. Повечето спортисти в Римини ще ви кажат, че са много доволни от това, което правим. Видях Глушков след първенството и той каза, че е доволен от това, което правим за България. Мисля, че е взаимно сътрудничество. Не се опитваме да крадем играчи от България, а да създадем таланти. Ако можем да помогнем, ще сме щастливи. Не е задължително аз да съм техен агент. Училището е едно, а агенцията - друго.

Възможно ли е и други български момчета да отидат там?

Това е една от причините да съм тук. Проверяваме за още едно или две момчета. Сега говорихме за едно момче Попов, който изглежда интересен играч с голямо бъдеще.

Може ли нещо като това, което правите в Римини, да бъде организирано тук в България?

Може да направите това навсякъде. Това е въпрос на философия. Но не мисля, че оставането в България може да помогне за развитието толкова, колкото излизането извън България. Защото играчите се развиват психически, участват в международни състезания. Може би в България може да изпращаме италианци, а българи- в Италия. Това е моята философия. Играчите да израстват и психически, и като личности, да опознават други култури.

Но реално ли е италианци да дойдат в България? Не изглежда възможно.


Би било трудно наистина. Но, ако има такава академия в България, може би бихме пратили момчета от Грузия например или от Русия. Защо не? Биха могли да се развиват тук.

От миналите ви срещи някои от българските шефове да е споменавал нещо такова?


Ами не, но съм сигурен, че ще се случи. Може да направят специален център към федерацията, като във Франция например, където местната федерация направи академия. Мисля, че Глушков е умен, а и има международен опит.

Какъв мислите, че трябва да е един мениджър на Националната лига в България?


Мениджърът трябва да има идеи. Да развива добър маркетинг и да рекламира, да популяризира баскетбола. Да има нови идеи, нови събития -това би трябвало да върши един мениджър.