„Хубаво е, че завършихме с победа. Необходими са и такива срещи”, заяви старши треньорът на националния ни тим по баскетбол Росен Барчовски от Кипър след подготвителния турнир в Кипър. Селекцията ни се прибира тази вечер от Никозия и ще продължи тренировките в София преди следващата контрола с Испания. В Кипър България записа две поражения и една победа.

„Казах неведнъж, че тази година по-различно гледам на нещата. Не толкова ме интересуват крайните резултати, за разлика от миналата година, но е неприятно, особено тази голяма загуба от руснаците. С Полша бяхме равностойни, но не успяхме да победим. Вчера го направихме. Много проблеми имаме. Не го крия. Играта ни е далече от исканата и с такава много трудно ще постигнем нещо на Европейското. Но има лъч надежда, някакъв прогрес във втория и особено във вчерашния мач и като игрово поведение, и като влизане във форма на основните играчи. Остава все още тревогата, но има и лъч оптимизъм”, заяви Росен Барчовски пред Гонг и добави:

„Центровете са ми болна тема. Още повече, че вчера се получи една контузия на Стефан Георгиев, която по всяка вероятност ще е неприятна. Иначе много може да се изисква още. Тенчо Банев се старае страшно много, върши много черна работа, но му липсват точки в нападение, принос в нападение. Николай Върбанов е колеблив. От време на време има избухвания, добри прояви. А от време на време има спадове, все още е много нестабилен. Много добре стояхме, когато двама близнаци играят центрове. Реално и с Полша, и вчера това бяха най-добрите ни моменти в играта. Точно е, че Върбанов прави доста фаулове. Той трябваше поне по моите планове да получава поне 20 минути игрово време в тези контролни мачове, ако не и повече. За съжаление буквално 2-3 минута, той е с 3 фаула. Четвъртия го прави при второто му влизане и повече от 15-16 минути преко сили не може да го използвам. И това е една слабост, разговаряме на тази тема, но то е въпрос на опит. Но ще настоявам за него, няма как, ние нямаме голям избор. При градивната игра на Роуланд, при неговия прогрес от мач на мач, очевидно това ни е правилният избор на гарда. Просто трябва да изстискаме всичко възможно от Ники и от Тенчо.”

Селекционерът бе доволен от представянето на натурализирания американец Ърл Роуланд: „Роуланд беше доста объркан в първия мач. Не беше тренирал и играл много време. Не можеше да ръководи отбора, нито неговата игра беше нещо впечатляващо и изключение на играта му в защита, която е константна. Той е един от най-добрите защитници въобще в Европа. Във втория мач беше далеч по-добре и вчера буквално избухна. Според мен се доближи до това, което може, така че аз съм спокоен, защото той се труди. Интелигентен човек, подчиняем на колектива, отборът го приема добре, така че за него съм оптимист, дай Боже да е здрав.”

„Променихме плана и ще бъдем от утре до неделя в София, защото в неделя рано сутринта летим за Испания и преценихме, че ще загубим време при прехвърлянето. Ще тренираме в зала Универсиада”, завърши Росен Барчовски.