Старши треньорът на баскетболния Левски Константин Папазов сподели някои идеи около селекцията на „сините“ за следващия сезон, която ще е насочена предимно към представянето на тима в Адриатическата лига.

Папазов вече призна, че Левски е близо да си върне Марко Маринович, и сега добави, че селекцията на тима трябва да е готова на по-ранен етап от обичайното.

Ето какво още разкри Папазов пред Нюз7.

- Баскетболното първенство е в средата на плейофната фаза, а в Левски се мисли сериозно за селекция. Каква е ситуацията с Майк Батист, ще подсили ли той тима на "сините"?

- Няма как да потвърдя трансфера на Батист точно сега. Истината е, че участието в Адриатическата лига изисква нова селекция, изисква качествени попълнения, имена, които имат опит и самочувствие да играят на такова високо ниво. Факт е, че в България може да дойдат или новобранци веднага след колежа, каквито има в Самоков, или много опитни играчи в края на своята кариера. Батист е вариант, много близък съм с него, при всички случаи в Левски ще дойдат двама-трима чужденци. Имам интерес и към добрите български играчи. Не ми се иска много по време на плейофите да говорим за догодина, но качването на по-високо ниво изисква по-бърза и по-ранна организация. Досега в България дори отборът, който е постигал най-сериозни успехи в Европа в последните години, прави селекцията си в последния момент.

- Спомена български играчи, кого визираш – близнаците Деян и Калоян Иванови и Филип Виденов ли?

- Да. Вижте, аз съм обективен човек и смятам, че на този етап и близнаците Деян и Калоян Иванови, както и Филип Виденов, трудно ще предпочетат България, не толкова заради финансовите параметри, колкото имиджа на родния ни баскетбол. Също така не мисля, че ще си позволим да привлечем някой от силните наши сънародници в родното ни първенство. Например Божидар Аврамов от Лукойл Академик, който много харесвам. Но все пак трябва да запазим и добрите отношения между самите клубове. Но след това, което направи собственикът на Левски – успешни преговори за тригодишно участие в изключителната лига, успех, който не е само за нас като клуб, но за целия български баскетбол, ние наистина трябва да подходим адекватно към тази инвестиция и да осъществим една добра селекция. Българската баскетболна общественост, както и собственикът, ще разчита на едно добро представяне. Трябва да присъстваме в Адриатическата лига, а не да сме брашнен чувал.

- Чухте ли се с Росен Барчовски след нервите във втория плейофен мач в Самоков? Какво очаквате от следващия съперник – отбора на Балкан Ботевград?

- При всички случаи Росен е човекът, който трябваше да се сети да ми се обади. Рано или късно ние ще се оправим, достатъчно близки сме. Най-много ме боли, когато ме предаде близък човек, а не чужд. Това е затворена страница. Всички очакваха на мачовете със Самоков да се случи нещо – не стана. Сега ни очаква сериозен сблъсък с Балкан. Там публиката ни приема много добре. Ще ни бъде много по-трудно, естествено. Отборът на Рилски спортист е добър отбор, съставен от млади и неопитни американски играчи, сега имат и още едно ново попълнение, което съвсем им разбута тима. Ние през годината си ги биехме – с преиграния мач седем пъти. А с Балкан се мъчим. Спечелихме полуфинала на Балканската лига, а в първенството ги бихме два пъти, а те три пъти. Само че нашите успехи не бяха убедителни, а техните си бяха категорични. Така че те ще играят със самочувствие и с голямата подкрепа на феноменалната им публика. Ацо Тодоров ми е много близък, родени сме на една дата, говорим поне по два пъти по телефона на ден. Но сме хиперамбициозни и ще направим всичко възможно отборите ни да продължат. Интересува ме единствено как да преодолеем Балкан, а след това и Лукойл.