Селекционерът на националния отбор по баскетбол, който ни представя на Универсиадата, Константин Папазов коментира снощното поражение на България от САЩ като очаквано, но призна, че се е надявал на по-малка разлика в резултата.

„Очаквана загуба, но ние започнахме много уплашено, смята, че това се отрази на крайния резултат. Слаба първа част и слаби последни четири минути. В другите периоди от мача играхме доста добре. Смятам, че е почти невъзможно отборът на САЩ да бъде победен от нас в този вид, но съвсем спокойно можеше да загубим в рамките на 10-15 точки, максимум. Просто в началото много голяма уплаха може би от името на съперника, от голямата зала, нямам обяснение,” каза Тити за Гонг от Белград.

„Това, което бе нашата сила до момента, стрелбата от далечно разстояние, вчера беше ужасяваща, а това го отдавам на психиката. Явно, че огромното желание да се представят добре срещу американците, е имало обратен ефект. Американците бяха много мотивирани, те са най-подготвения отбор тук, готвят се цял месец за тази Универсиада. Вчера също така имаха и ден – 55% стрелба от тройката. Смятам, че нашите пропуски в първата част ги успокоиха,” обясни специалистът.

Днес България играе с Литва, като при победа ще спори за 5-6 място, а при загуба – за 7-8. „Литва също са много силен отбор, ще се опитаме да победим разбира се. Най-реалното е да играем за седмо-осмо място, но и днес ще се опитаме. Един мач докато не свърши, имаме своите шансове, все пак това не са американците,” обясни Тити.

„Трябва да сме доволни от това, което сме постигнали, след нас останаха Италия, Канада, Гърция, Украйна. Ние в едно много силно състезание успяхме да влезем в осмицата, където нашият отбор и турският отстъпват по-класа от другите,” сподели наставникът.

Той отново похвали Павел Маринов, който се представи най-добре от нашия тим срещу САЩ. „Павката игра най-стабилно и го отдавам най-вече на това, че е с по-стабилна психика от останалите. И Гларуса също, но допусна три поредни грешки при 18 точки разлика. Като цяло всички останали бяха много уплашени, но все пак не всеки ден се играе със САЩ,” заяви Папазов.

„Участвахме в едно много силно състезание, смятам, че е полезно за играчите, а в същото време се представихме и достойно. Естествено, когато има загуби, не може да сме доволни. Но от 25 отбора, когато стигнеш между първите осем, смятам, че е много добър резултат,” обобщи Константин Папазов.