Треньорът Тина Димитрова, която работи в италианския Римини, бе изключително впечатлена от организацията и атмосферата на последния юношески турнир проведен във Варезе и с участието на Римини. „Страшно съм развълнувана. Връщаме се от турнир във Варезе. Нямам думи да опиша това, което се случи. Участваха деца, които са 12, 13 и 14 годишни. Отборите бяха италиански и един сръбски тим. Турнир, в който освен баскетбол, се видя и едно желание за приятелство на много високо ниво. Децата са непрекъснато заедно. Нашите деца бяха настанени по домовете на децата от отбора на Традате”, сподели бившата треньорка на женския Левски Спартак за Гонг от Италия.

„Не мога да ви опиша желанието на родителите, които всеки ден аплодираха съставите. Всичко беше приготвено от родителите. Атмосфера, в която за първи път попадам и си обещавам един ден като се върна в България да направя всичко възможно за организацията на такъв турнир за подрастващите у нас. Казваме, че нямаме отбори, състезатели, състезателки, но това, което виждам да се прави тук за подрастващите в Италия, ми е за първи път”, заяви още Димитрова.

„В момента, в който има прекъсване в шампионата по една или друга причина, се организират турнири в цяла Италия. Имаше турнир за 17-годишни, който бе спечелен от децата на Римини. Участие взеха Димитър – моят син Митко Димитров и Георги Сираков. Представиха се отлично в този турнир. След това треньорът на 17-годишните дойде във Варезе. Финалът беше истински спектакъл. Бихме с 2 точки отбора на Варезе. Зала за 3 хиляди души беше пълна. На полувремето хора с увреждания показаха отлични умения. Играха за публиката и хората станаха на крака, за да аплодират. Естествено са необходими средства, но на първо място са съоръженията. Това е държавна политика. Ентусиазмът, който видях, е невероятен. Видях деца на тази възраст, които са много напред технически. Като организация разликата е огромна. Просто се влагат средства в бъдещето. Това са младите хора в залите”, продължи разказа си Тина Димитрова.

Тя сподели още, че съставът на Римини заминава днес за престижен турнир в Англия, където също ще участват двамата български младежи в клуба Димитър Димитров и Георги Сираков. „Във вторник пътуваме за Лондон, където ще участват 19-годишните, а Димитър и Георги Сираков също ще са с отбора. Миналата година отборът на Янко Янчев 92-93-и набор бяха на този турнир с националния тим. Ще участва националният отбор на Англия – 16-годишни и ще мога да ги гледам, а и да послужа като скаут на Георги Димитров и Ивайло Равуцов. Аз отлагах идването си в Италия, но сега мога смело да заявя, че съм доволна от избора, който направих”, коментира Тина Димитрова.