„Факт е, че това са реалностите, но ми се искаше малко по-дълго да останем в Полша, да отидем и до Лодз, но не можахме. Сега 3-4 дни ще почивам със семейството ми и след това – Левски. Предстои много важен и отговорен сезон”, сподели пред Гонг старши треньорът на баскетболния Левски и асистент на Пини Гершон в националния Тити Папазов.

„За първи път от години насам Левски ще има по друг облик според мен. Изключително професионално отношение от страна на новите собственици. Иска им се да изградим клуб, който да е над средното европейско ниво. За организацията на един такъв клуб се изискват освен финанси, и хора със съответния манталитет. Възможността да играем и тренираме в зала „Универсиада” също е много голям плюс за нас. Смятам, че по този начин ще опровергаем всички злонамерени намеци от страна на много хора, че зала „Универсиада” е приватизирана с користни цели. Баскетболен клуб Левски е доказателство, че залата ще се използва само за спорт. Радващо за мен е, че ръководството не е умопомрачено, като повечето собственици, които искат бързи успехи веднага. Тук стратегията е малко по-различна, което ми дава надежди за бъдещето”, коментира още Тити предстоящия сезон начело на „сините”.

„Сега ми е болно, че не успяхме да направим нещо повече с националния тим, но съм амбициран от някои от нещата, които видях в Полша. Иска ми се каквото може да го приложим в Левски. Съвсем нормално е да бъда доволен от договора с Харпър. След злополучния мач с Турция, когато се чувствахме най-тежко, съдбата ми даде шанс да получа възможност да подпиша договор с Харпър, който е играч от много висока класа. Шампион на Франция. Френската лига не е испанската или гръцката, но е една от най-добрите. Когато един играч идва от тази лика с много добри показатели, който е ставал шампион на Франция, това значи много. Ако успеем да използваме неговия потенциал, той ще е едно от най-сериозните имена, които са идвали в България”, каза още Папазов.

След тримата американци, с които подписаха „сините”, сега предстои финален разговор с национала Иван Лилов. „Истината е много болна, ако трябва да бъда честен. Не знам доколко ще ми повярват хората, но като човек ангажиран с националния отбор, ако от мен зависи и имаме необходимата класа, бих работил с 12 българи. Това е пътят, по който трябва да се развива българският баскетбол. За наше съжаление това обаче не кореспондира с поставянето на много високи цели. Добрите български играчи са нормално забелязани от чуждите клубове и трудно биха попаднали в български тим. Ще е радващо, ако всички играят в чужбина, за да се научат на професионализъм. Не крия симпатиите си към Иван Лилов. Много го харесвам първо като играч и второ – като човек. Той беше едно от децата, когато бях освободен от ЛукОйл и заедно с Чавдар Костов и брат му, се разплакаха, така че аз не мога да ги забравя тези моменти в живота. Много искам Иван Лилов да е част от отбора на Левски, но в същото време знам, че той има големи амбиции. Иска да играе в чужбина, което аз адмирирам и смятам, че в рамките на няколко дни ще проведем последен разговор. Аз лично му пожелавам да играе в чужбина, защото всеки български състезател, който може да израсне и да отиде в чужбина – да отива. Ако не отиде обаче, може би ще проведем последен разговор. Факт е обаче, че няма друг. В отбора на Левски като обем играят най-много българи. Естествено нямам Тодор Стойков в отбора си. Той и сега показа, че е от друга орбита играч за българските стандарти. На това Европейско първенство отново доказа, че разликата между него и останалите е огромна. Имам играчи, за които смятам, че е дошъл техният шанс. Жалко, че не можем да вземем още някой българин. Има интересни момчета във Варна, но смятам, че за тях е най-добре да останат там, защото стратегията на клуба ще им даде шанс за изява”, заяви наставникът на баскетболния Левски Тити Папазов.