Българският баскетболен съдия Мирослав Томов бе сред тримата рефери, които ръководиха снощния сблъсък от турнира Юрокъп между Бешикташ и Хемофарм, който бе и официален дебют на звездата Алън Айверсън с екипа на турците.

„Чак тръпка не мога да кажа, че е имало. Естествено, че Айверсън беше доста така фамозна звезда от много близко време в НБА, но за съжаление това му беше първият мач за Бешикташ. Той не е играл в първенството им и това му беше първият официален мач, и честно казано не му беше най-добрата изява. Както се вижда и от резултата, не успя и да допринесе достатъчно, след като отборът му загуби. Не мога да кажа, че е имало тръпка. Естествено за мен беше чест и удоволствие да ръководя този мач”, сподели Миро Томов пред Гонг.

„Атмосферата беше невероятна. Явно, че неговото привличане е събрало доста интерес от към феновете. Залата беше пълна и публиката беше екзалтирана, но в положителен смисъл. Не е имало проблеми. Имаше наистина фантастична атмосфера и мачът беше доста хубав, макар че според мен практически Бешикташ загуба спечелен мач. Хемофарм са много опитен отбор. В него няма някакви искрящи звезди от ранга на Айверсън, но силата им е в отборното начало. Между другото треньор им е Желко Лукаич, който бе начело на ЛукОйл Академик. Показаха класа точно във важния момент. Бешикташ са добър отбор и тепърва Айверсън има да показва много от възможностите си”, коментира още родния баскет-рефер.

На въпрос дали Айверсън е влязъл в пререкания със съдиите, Мирослав Томов отговори: „Не, не е имал пререкания с реферите. Той е изключителен професионалист, знае много добре докъде какво е разрешено и не е имало никакви проблеми с него, макар че имаше отсъждания и срещу него. Всичко беше в рамките на правилата и духа на играта. Всичко беше на високо професионално ниво. За притеснение не може да се говори, защото съм съдия от 1992-ра година, а международен от 1999-та. Срещал съм се и с други звезди, не по-малки като известност, така че в крайна сметка на терена усещането на човек, който дълго време е бил по терените е, че всеки мач е баскетболна среща, която носи тръпка и удоволствие в положителен смисъл. Защото поне аз и колегите, които са около мен изпитваме удоволствие от тази работа. Тя не е кой знае колко високо платена, но е приятно да сме част от тази игра.”