Едно от новите попълнения на Лукойл Академик – Киърън Ачара – идва от крайно нетипичната за баскетбол държава Шотландия. Тежкото крило може да няма солидната визитка на част от съотборниците си в Европа, но пък може да се похвали с друго – играл е на Олимпийски игри с тима на Великобритания. Той бе в основата на добрите игри на състава от Острова и по време на последното Европейско първенство, а сега му предстои доказване и на клубно ниво, в Еврокъп, вече с екипа на българския шампион.

Гонг седна с Ачара, за да чуе неговото мнение за атмосферата в Лукойл, изиграните първи два официални мача, и предстоящия сблъсък с Химки тази вечер от 18 часа в зала „Универсиада“. Шотландецът направи и интересно сравнение между първенството във Великобритания, и това в нашата страна, като наклони везните в полза на България.

„Радвам се, че съм тук, наистина ми харесват момчетата, сплотихме се добре. Очевидно е, че все още не играем толкова добре, колкото ни се иска. Но знаем, че и това ще стане. Не губим своята увереност, тренираме здраво всеки ден, и ще мислим от мач за мач,“ заяви Ачара.

Как видя ти първите два мача? Можехте да спечелите в Израел...

Мисля, че за нас е важно да работим върху постоянството си. Сега сме много непостоянни – на моменти играем страхотен баскетбол, но в други играем просто ужасно. За да имаме успехи, не можем да губим концентрация по този начин. Но работим всеки ден, стараем се да подобряваме играта си, да ограничаваме грешките. Ако успеем да направим това, и бъдем по-постоянни, ще се справим много добре в Еврокъп и в българското първенство.

Можеш ли да направиш някакво сравнение между Лигата във Великобритания, и тази в България? И двете не са много силни, но все пак, направи едно сравнение.

Според мен, има разлика. Смятам, че ние във Великобритания залагаме страшно много на чужденци, за да развиваме първенството си. Тук в България има много талантливи баскетболисти, които са играли много години. В България хората разбират, познават повече баскетбола. Наистина се радвам, че съм тук, мисля, че има много добри отбори в първенството, ще има конкуренция, и очаквам да играем срещу тях.

За теб, преминаването в Лукойл крачка напред ли е?

Определено. Всеки етап от моята кариера е стъпка нагоре. Да играя с толкова силни играчи, в турнир като Еврокъп, определено е стъпка напред за мен. Моята цел е както на всички останали – да побеждавам, а Лукойл е доказан победител през годините. Надявам се да продължим тази традиция, а аз да се науча да бъда победител с екипа на Лукойл.

Предстои ви голям мач, първият домакински за Лукойл в Еврокъп този сезон. Вече гледахте видео с играта на Химки, какво можем да очакваме от тях?

Много качествен отбор. Класа като за Евролигата, те се подготвяха именно за там, правиха състава за Евролига. Аз съм играл срещу доста от техните баскетболисти, познавам ги, знам качествата им. Затова трябва да сме на максимума от възможностите си. Трябва да се постараем да правим по-малко грешки, да сме позитивни, да го желаем. Това е единственият начин да спечелим този мач.