Александър Везенков-младши стана шампион на Гърция миналата седмица. Макар и едва 16-годишен, синът на легендарния ни баскетболист Сашо Везенков, вече си заслужи сериозно признание в Европа, и неслучайно е в топ 10 на талантите в своя набор.

„Наистина това е добре, но все още е много, много малък. Пожелавам на Сашко да се труди по този начин, да е здрав, и нищо друго. Гръцкото първенство е по-силно от българското, и той играе доста добре, но е много рано. Гордея се, но не искам да говоря много,” сподели спортният директор на Лукойл Сашо Везенков за представянето на сина си в клубния му Арис.

Везенков-старши бе на финалите в Гърция, и наблюдава отблизо турнира, а за разликите между гръцката организация и тази в България, може да разказва много: „Аз говорих и с Георги Глушков на тази тема. В Гърция е по друг начин. Там общините поемат първенствата, един до 16 години, един до 18, и така нататък. Същото е и с националните отбори, техните подготовки. За дадената община е чест да приеме такива отбори, всичко това се поема от общината, то е радост за града.”

„Първенството се проведе в село с 3500 души, с прекрасна зала, и всичко бе поето от федерацията и общината. Отборите не плащат нищо. Докато в България всичко, от деца до мъже, всичко се поема от собствениците на отборите. Нещо е сбъркано. Същото е и за националните отбори. Няма ли в България определени общини, които да могат да приемат определени отбори, и да организират турнири. Ние сме доста далеч от Гърция, поне в баскетболна насока. Тепърва трябва да променяме някои неща,” обясни още шефът на българския шампион.

„Александър израсна в Кипър, само през лятото е в България. Езикът, всичко си му е оттам. Да, българин е, капитан на националния отбор до 16 години. Трябва да си най-добрият, за да те възприемат, иначе е трудно,” завърши Сашо Везенков.