Селекционерът на юношеския национален отбор по баскетбол Петко Делев прибра момчетата си, изморени, но щастливи от Европейското първенство, Дивизия А. На българска земя, наставникът, изиграл важна роля в развитието на куп родни таланти, предупреди, че успехите са приятни, но в България трябва да се дава повече шанс за изява на тези млади състезатели.

Юношите заминаха за Литва и Латвия със задача да останат в Дивизия А, а направиха много повече – влязоха в осмицата, и останаха на крачка от полуфинал.

„Доволен съм наистина, защото очакванията бяха едва ли не за отпадане. Но се справихме добре в първия мач, това ни даде надежда,“ сподели Делев на Летище София. „С момчетата съжаляваме само, че не успяхме да бием Сърбия. Но регламентът бе такъв, че ние пет мача играхме в Латвия, пътувахме 400 километра (б.р. до Литва – другият домакин), сменихме залата, и с една малка тренировка, нямахме добър процент на успеваемост, точно в този мач. А и сърбите направиха добър мач. Накрая и физическите сили ни напуснаха, не разполагаме с много широк състав, и като че ли това не ни позволи да направим нещо по-голямо.“

„Почти мечта беше, и ние си я постигнахме. С гордо вдигната глава сме,“ добави той за попадането в Топ 8 на Европа.

Класиране на полуфинал щеше да изпрати юношите на първо историческо участие на Световно първенство, но за съжаление те не успяха да постигнат и тази своя мечта. „На външен вид като че ли не, но усещах в някои играчи напрежение. То се отрази най-вече в стрелбата за три точки. Вдигна се и доста шум, имаше и мениджъри, които обикаляха момчетата, и това се отрази негативно,“ призна Делев.

Специалистът обаче предупреди:„Ако трябва да съм искрен, в много работи изоставаме. По-богатите клубове и школите трябва да развиват състезателите си. В този преходен период, между 17 и 20 години, в който трябва да влизат в мъжките отбори, трябва треньорите да са по-решителни, да ги пускат повече, да им обръщат специално внимание.“

„Да се надяваме, ще видим резултатите от труда на тези момчета след месец-два,“ завърши Петко Делев.