Старши треньорът на Лукойл Академик Георги Младенов, който е и селекционер на юношеския национален отбор до 18 години, коментира наболелия проблем с липсата на продукция на млади таланти, които да подхранват първия тим. Въпросът бе повдигнат след края на Европейското първенство за мъже за България от треньора на „трикольорите” Пини Гершон, а сега и Младенов сподели мнението си – има ли потенциал в младите?!

„Не искам да обиждам никого, но във всички отбори на Европейското за юноши това лято имаше центрове по 2.10-2.15, а нашият най-висок състезател бе 197 см. Такова ни е поколението, че нашите играчи първо не са чак толкова научено, и второ, играят в някакви юношески първенства, в които мачовете приключват на третата минута. Испания, Италия, Турция, Литва, имат играчи, които на 18 години са готови да играят в мъжките отбори. Така че може би наистина притеснението е много голямо,” призна Младенов.

„В младежите (до 20 години) има много талантливи момчета. Докато в 18-годишните има 3-4 момчета, които се отличават, но се нуждаят от ужасно много работа. И търсим човек, който да е над 2.05, който да бъде научен да играе баскетбол. Ниски сме, като отбор се представихме добре, но сме лимитирани откъм ръст,” обясни младият специалист, който не спести добри думи за юношите от своя състав в национала. „Ние нямаме човек над два метра. Обезпокояващо е, но трябва да се работи, и трябва да се направи програма от федерацията.”

Младенов разказа, че е видял кадетското първенство във волейбола, където няма момчета под два метра. „Това, което са направили във волейбола като успехи, трябва да го направим и ние,” каза той.

„Аз по принцип съм оптимист. Това сигурно са ни възможностите. Но аз исках да видя отбор, който се хвърля във всеки мач, без значение срещу кого е. Единственото, което ми хареса, бяха 33-34 минути в последния мач с Литва. Не успяхме да покажем дух, да покажем характер, да се раздаваме,” каза Жоро Младенов за представянето на мъжкия национален отбор на Европейското първенство в Полша.

„Но аз не искам да давам съвети, аз не мога в никакъв случай да давам съвети на хора, които се занимават с баскетбол повече от 30 години,” изрази той респекта си към Пини Гершон. „Не беше това, което трябваше да бъде. Същите тези момчета бяха на Европейското първенство през 2005 година. Там играха доста по-добре.”

„Сигурно това са ни възможностите, това ни е потенциала. Но не се бихме, през цялото първенство играхме само 35 минути, така както можем. Ние по принцип сме малко неприятен отбор, нестандартни сме, но не успяхме да покажем себе си, което е жалко,” добави той.

Георги Младенов даде и своята прогноза за шампион на Евробаскет 2009: „Испания. Един финал си е финал. Но Испания най-много заслужава да стане шампион, категорично.”