Футболният мениджър Лъчезар Танев е една от основните фигури, организирали визитата на баскетболния тим на Барселона в България. „Каталунците“ гостуват на Лукойл Академик, като няколко дни ще са на лагер в Правец, а след това ще участват в турнира „Лукойл Екто Къп“ в София, на 14 и 15 септември.

Танев разкри, че не е имало особени спънки по реализацията на посещението на испанския шампион в България. От Барселона обаче са направили финансов компромис, по думите на мениджъра, с идването си тук.

„Човекът, който отговаря за всички останали спортове, освен футбола, в Барселона - Хуан Карлос Равентос, е много добър мой приятел. Реализирахме тази идея, и се надяваме да стане един добър турнир,“ сподели Лъчо Танев на Летище София, където лично се увери, че всичко преминава гладко. „Когато хората си имат доверие, не е трудно. Когато работиш с чужденци, е много по-лесно.“

От испанска страна не е имало някакви специални прищевки: „Не, абсолютно. Те имат определени претенции, нормално е, където и да ходят, и дори направиха компромис. Направиха финансов компромис, но няма да изпадам в подробности.“

Лукойл Академик от десетина години гради своето име в Европа, и Танев е категоричен, че Барселона е обърнала внимание на репутацията на българския първенец. „Лукойл е отбор, който те познават добре. Знаят, че е сериозен клуб, със сериозен собственик. Това също повлия. Те са в предсъстезателен период, и Правец е едно от добрите места, където могат да проведат своята подготовка,“ обясни агентът.

Като футболен мениджър, Танев не се впусна в широки коментари кога и млади български баскетболисти ще могат да заиграят в най-силното първенство на Европа – испанското. В настоящия състав на Барселона например са някой от топ талантите на Стария континент – Алекс Абринес и Марио Хезоня. „Не съм специалист в баскетбола. Предполагам, но не е лесно да се изграждат млади, талантливи играчи, коства доста усилия. Да се надяваме,“ отбеляза Танев.

„На хубаво място е, в новата зала, да се надяваме, че ще има интерес. Направена е за такива мероприятия,“ завърши Лъчо Танев, запитан дали според него „Армеец Арена“ ще се напълни за турнира, в който освен Барселона и Лукойл Академик ще играят още два гранда – Панатинайкос и Цървена звезда.

Билетите вече се продават в партньорската мрежа на Тикетпро, както и на www.ticketpro.bg.