Юношеският национален отбор по баскетбол продължава подготовка за Европейското първенство, Дивизия Б, на което България ще е домакин в края на юли. Всички възлагат големи надежди на селекцията на Любо Минчев, да се върне отново в елита, с успех във Варна. Със сигурност, очакванията към 18-годишните таланти носят и напрежение, но във втората си контрола днес срещу младежите да 20 години, по-малките показаха, че могат да се справят.

Юношите отстъпиха в една проверка във вторник със 72:82, но в сряда взеха реванш, след успех с 86:79. Серията им от контроли ще продължи с много силен турнир във Франция, с участието на домакините, и всепризнати баскетболни школи като Турция, Гърция и Хърватия, а също така и Германия.

„Доволен съм, че победихме по-големи от нас на възраст. Днес показахме и малко повече характер. Но допуснахме доста технически грешки, доста брак, които трябва да изчистим, а нямаме много време,” коментира след втората контрола срещу младежите Любомир Минчев.

При него проблемите са свързани най-вече с контузии, при това на високите състезатели. Във втория мач с травма напусна Денис Титов, а и в двете не игра Денислав Вутев: „Денис Титов получи контузия, Вутев от няколко дни е със стари болежки, и Велислав Гълъбов и той играе с болки. Има време, ще почиваме един ден, ще се възстановим.”

Минчев е категоричен, че все още не знае на кого ще заложи в крайния си състав, който трябва да се редуцира от 12 души: „И да ми е ясно, а на мен не ми е ясно, няма как да го кажа сега. Играем със широк състав, защото се опитваме да играем агресивно. Ако сме с 5-6-7 човека, в ротация, няма шанс да играем по този начин. Ние искаме да градим стил, а той се гради с широк състав.”

„Миналата година нямахме високи играчи. Дори и тази е трудно да имаме баланс в нападението, баланс между бърза игра и постепенни нападения, баланс между игра в подкошието и игра по периферията. Надявам се да постигнем този баланс,” отбеляза наставникът за разликата в стила на отбора миналата година и през тази.

Във втората контрола участие взеха и двама от „легионерите” в състава – Тенчо Тенчев и Димитър Димитров. И двамата се завърнаха от Италия, където завършиха много успешно сезона при юношите. Тенчев стана Най-полезен играч на втория по сила турнир в тази възраст, а Димитров – топреализатор.

„Надявам се да навлязат във форма след месец. Наистина, те, за да ги определят за MVP и най-добър реализатор, сигурно са играли добре. Надявам се така да продължат. Дадох им малко почивка, не играха в първата контрола, и затова ги включих във втората,” отчете за двамата техният треньор в националния.

Единственият, който тепърва ще се присъедини към отбора, е Павлин Иванов. Избраният за MVP на първенството до 19 години в Италия талант се оплаква от болки в кръста, и след като участва на престижния камп на Adidas в Тревизо, се прибра в България и ще почива известно време. „Говорихме, редовно поддържам връзка с него. Не исках да го спирам за този камп, където е бил с най-добрите в Европа. Сега като погледна, може би е било по-добре да го спра, защото след 6 тежки поредни мача, това е изтощаване. Може би бе по-правилно така, но аз гледах от психологическа гледна точка. Няма да идва с нас във Франция, давам му почивка, след това ще тренира самостоятелно в София,” каза по въпроса Минчев.

За предстоящия турнир във Франция, селекционерът на юношите сподели, че въпреки супер силните противници, това е по-добрият вариант за подготовка:„Загубите винаги малко или много ронят от самочувствието и настроението, но имаме полза да играем с по-силни отбори. Ако играем със слаби, само се заблуждаваме. Турнирът наистина е много силен, и се надявам в следващите години да имаме възможност и тук да организираме такъв.”

„Условията тук са чудесни, за мен са най-добрите в България. Всичко ни е на едно място. Благодаря и на Сашо Везенков, който е позволил да ползваме някои неща, които ползват мъжете. Благодаря и на Данчо Колев, докато моите асистенти ги нямаше, и той дойде да ми помогне. Има доста хора, които ми помагат отстрани, без да е толкова явно, и им благодаря,” завърши Любо Минчев, чийто отбор продължава да се готви в Правец.