Световното младежко първенство по баскетбол 3 на 3 ще се проведе от 9-ти до 11-ти септември в италианския град Римини. Дисциплината 3 на 3 или по-познатото – стрийтбол за отбори от по трима човека е сред най-бързо набиращите популярност. Мотото на проекта на ФИБА е – от улицата до олимпийските игри, защото включването на дисциплината в Игрите през 2016-та година вече е реално. МОК, както и домакините на Олимпиадата – Бразилия проявяват сериозен интерес.

„През миналата година дисциплината бе част от младежките Олимпийски игри в Сингапур и това се оказа може би най-атрактивният спорт на Игрите. Има сериозни индикации от МОК, че това може да стане олимпийски спорт. Целта е, колкото и оптимистично да звучи, този спорт да бъде включен в Олимпийските игри през 2016-та година”, сподели спортният директор на ФИБА Коста Илиев, който е начело на проекта 3 на 3.

Международната федерация по баскетбол предвижда още организирането на турнири в цял свят от различно ниво по подобие на тениса с пет основни турнири в Рио де Жанейро, Ню Йорк, Барселона, Куала Лумпур и Мелбърн, като евентуално и шести турнир в Маями. „В момента провеждаме семинари по целия свят и интересът на хората е огромен. Мога да кажа, че от НБА също има интерес във включването в проекта 3 на 3. На семинара в САЩ през юни възникна въпросът за застраховките на играчите, за да се уточни какво би станало, ако играчи от НБА искат да участват на Олимпиада в тази дисциплина. Също така има държави като Германия, които имат добър баскетбол, но трудно биха попаднала на Олимпиада, а звезди като Дирк Новицки биха проявили интерес за участие на Игрите като част от отбор за 3 на 3. Интересът за участие на Световното пък надмина очаквания ни. Провеждането на един такъв турнир по баскетбол 3 на 3 не струва чак толкова скъпо. Вече имаме предложения от три страни за домакинство на следващото Световно първенство”, коментира още Коста Илиев, а по повод българското участие в Римини заяви:

„Оптимист съм за представянето на българския тим и се надявам на нещо запомнящо се, след като гледах играта на момчетата на Европейското за юноши във Варна.”