Капитанът на българския национален отбор по баскетбол Филип Виденов бе най-дълго на терена срещу Швеция, въпреки проблемите с контузии, които го преследваха през цялата подготовка в европейските квалификации. Именно неговите съвети и спокойствие в края на мача доведоха до първия ни успех в група В, със 78:73 срещу шведите.

„Най-важното е, че победихме. Не съм доволен от играта, защото играхме доста глупаво, можеше разликата да е 20 точки. Но все пак сме млад отбор, нормално е да правим грешки, да се взимат емоционални решения, като цяло – добре, че победихме,“ коментира Филип след края на двубоя в зала „Универсиада“.

Определено в мача със Швеция, играта в защита изпъкна:„Надявам се да продължаваме да играем така в защита. Имаме резерви в ръста, затова ще се опитаме да компенсираме с бърза игра, в защита да не получават съперниците топката.“

Звездата на Швеция Йонас Йеребко бе на ниво, но без особена подкрепа от съотборниците си. „Закъсняхме, в началото го изпуснахме два-три пъти, и започна да усеща топката. След това Христо Николов се справи с него добре,“ коментира представянето на крилото на Детройт Пистънс Виденов. „Като цяло е класен състезател, добре че никой от останалите, освен центъра, не се отличи с нещо.“

Преди квалификациите, Филип бе сигурен в класирането ни на Евробаскет 2013. Дали това продължава да е така?! „Уверен съм. Аз съм оптимист. Надявам се да стане по-лесно. Мисля, че имаме добър шанс бързо да си свършим работата. Но трябва доста концентрация, това е.“

„Не съм играл досега в Азербайджан. Нищо не очаквам. Не са за подценяване. Тепърва ще ги гледаме. Ако си играем нашата игра, мисля, че и оттам ще измъкнем победа,“ отбеляза за следващия ни съперник Виденов.

„Аз се чувствам добре. Появиха се други неща, но няма проблеми. И по-тежко е било,“ с усмивка отхвърли настрана всички въпроси за контузии Виденов.

След добрата игра в защита, остава да намерим себе си в атака. „По принцип малко ни е трудно още да изкараме стрелци на позиции. Малко трябва да понаместим някои неща. Но като цяло нападението няма да е проблем, има кой да вкарва, има кой да подава,“ уверено обясни капитанът. „Днес защитата бе по-добре от обичайно, отколкото в приятелските мачове. Аз очаквах да играем по-добре, по-мъжки, и ако можем да вкарваме още лесни кошове отдолу, ще е идеално,“ завърши Филип Виденов.