Георги Младенов, един от най-големите баскетболисти, които България е имала, и настоящ старши треньор на шампиона ЛукОйл Академик, спечели първа титла като наставник в кариерата си.

„Чувствам се удовлетворен. Тази титла не е по-различна от титлата като играч, но е по-сладка, защото там имаш възможност да покажеш на терена какво можеш, а тук трябва да накараш играчи от високо ниво да правят това, което искаш. Това ти доставя удоволствие за свършена работа и удовлетворение, съответно и емоцията е на ниво. Най-доволен съм, че успях да оправдая доверието на г-н Златев и г-н Везенков. Това е факт. Спечелих първа титла в моята кариера. Доволен съм, че успях да накарам играчите да играят отборен баскетбол и да са готови да играят един за друг, да накарам играчи от висок ранг, да ми повярват, че това е верният път. Победата става още по-сладка с това, че успях да обединя играчи от такъв калибър. Нямаше лек мач. Нека да не се заблуждаваме, че мачовете с Рилски спортист бяха леки, но например, в третия мач се показа колективът на ЛукОйл Академик. Нямаше разправии и ревност. Обединиха се към една цел и това помогна много. Срещу Варна играчите просто бяха нетърпеливи да приключи това първенство. Сега тази титла ги удовлетворява. Вчерашният мач не беше лек също, но мотивацията ни беше висока и показахме, че сме готови на всичко, за да завършим серията. Смятам, че когато един колектив игра по такъв начин, успехите ще дойдат”, коментира Младенов за Гонг ден след успеха.

На въпрос дали напрежението става все по-голямо, защото серията от седем поредни титла задължава всеки следващ треньор на тима Георги Младенов каза:

„Ами да, така е. Нали знаете, че апетитът идва с яденето и всеки треньор, който застане начело на ЛукОйл, над него тежи напрежението, че трябва да защити името на ЛукОйл. Това е едно предизвикателство и не смятам, че има нещо страшно в това. Ако един треньор знае какво иска и как да го постигне, ще успее. В този отбор има истински професионалисти. Като има взаимно уважение, всеки треньор би успял, ако знае как да подходи. Но наистина напрежение е голямо, защото това е рекорд – 7 години подред шампион. Има тежест, но който го е страх от мечките, гората не е за него.”

Колкото до бъдещето си като старши треньор на ЛукОйл Академик Младенов коментира: „Значи още не е минал ден. Днес ще тренираме вечерта в Правец. Не смятам, че аз съм човекът, който може да каже какво е моето бъдеще. Според мен е по-нормално да говорите с г-н Везенков. Той е спортният директор на ЛукОйл. Ако си спомняте, като станах треньор, казах, че ако не спечелим, аз първи ще си тръгна. Единствено от ЛукОйл зависи моето бъдеще. Не вярвам някой треньор да откаже. Не е хубаво да изземам функциите на други хора. Ако ми предложат, аз съм готов да говорим и с ръководството на Балкан, това е стъпка в кариерата нагоре и шанс да покажеш какво можеш. Казвал съм и преди – моята цел е Реал Мадрид, а тя минава през ЛукОйл.”