Българската федерация по баскетбол може да се задоволи само с парична глоба към американеца Родерик Блекни, но само, ако гардът има желание, ако бъде извикан в бъдеще от Пини Гершон, да се отзове. В противен случай централата може да настоява за максимална глоба и отнемане на българския паспорт на Блекни.

„Съвсем нормално е от страна на ФИБА да защитава интересите на федерациите, защото ФИБА е сдружение именно на националните федерации. Когато американци получават български паспорт, това е едно двустранно споразумение да играят за националния отбор, а те получават право да играят като европейци на Стария континент, което доста ги улеснява. Специално за Блекни, той е повикан в националния тим съвсем законосъобразно, по всички правила на ФИБА и те затова са взели такова решение. От тук нататък ще чакаме някакъв контакт от клуба му или от самия него”, сподели изпълнителният директор на родната федерация Иван Ценов и добави:

„Има практика и миналата година имаше такъв случай с двама македонски баскетболисти, които бяха наказани, а после се стигна до някакво споразумение след плащане на така да се каже глоба от страна на играча, че не е дошъл. За нас ще е важно и дали той въобще ще иска да играе за националния отбор, защото не знам плановете на Пини Гершон за догодина, дали Блекни влиза в тях или не, но първо ще искаме да знаем дали може да разчитаме на него или не. Финансовата гледна точка е отделен въпрос, ще говорим с клуба му. Склонни сме да направим някакъв компромис все пак, но пак казвам, при положение, че той е съгласен догодина, ако бъде извикан от Пини, да се отзове. Иначе ще бъдем принудени да предприемем някакви мерки и да му отнемем паспорта направо, защото няма смисъл. Той миналата година се представи страхотно и се представи много добре, всички бяхме много доволни от участието му и сега изведнъж тази година… Това не е за една лято. Паспорт не се дава за едно лято и той освен някакви привилегии, носи със себе си и отговорности.”

Ценов коментира още: „През лятото контактувахме и с него, и с неговия мениджър. Сега действително в тази ситуация новият му клуб, турският клуб няма никаква вина за неявяването му, но пък те, ако решат могат те да платят някакво обезщетение на нашата федерация и те да си вземат парите от неговите заплати. Беше уведомен предишният му клуб Олимпиакос, мениджърът му и той самият. Всичко беше направено както трябва и затова ФИБА взима такова решение. Ако бяхме пропуснали някоя от тези подробности – навреме да му изпратим повиквателна или нещо да не е както трябва, тогава можеше да не разчитаме на такава благосклонност от страна на ФИБА. Уведомихме го преди около месец, че ще сезираме ФИБА за неговото неявяване. Всичко е възможно, но точната сума ще коментираме с г-н Михов какво би ни задоволило като негово наказание и е по-важно дали ще има желание да играе за националния. Ако няма такова желание ще държим на максимална глоба и за отнемане на паспорта.”