Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски ще присъства на жребия за груповата фаза на Европейското тази година в Литва. Разпределението на отборите по група ще е ясно в неделя вечер, а Барчовски си пожела Белгия от трета урна и подчерта, че за шампионата състезателите ще трябва да са в много добра физическа форма. „Ще пътуваме 4 човека. Президентът на федерацията Михаил Михов, Георги Глушков, Елеонора Рангелова и аз. И освен за жребия, тъй като е престижно да сме там и разбира се не може да повлияем по никакъв начин, около жребия има официални вечери, срещи. Ще договаряме подготовката за лятото, имаме намерение да правим Наградата на София в новата зала, така че ще трябва да установим контакти с другите федерации. Това е по организацията”, сподели Росен Барчовски пред Гонг.

Колкото до предпочитанията си за съперници селекционерът заяви: „Разбира се, че имам предпочитания, но преди това искам да кажа нещо. Досега, когато се изтегли жребият, веднага започват коментари от типа, че групата е лесна или групата е много трудна и никога след това не се случва очакваното. Ако групата се определи като лесна, изведнъж започват някакви страхотни очаквания, което се отразява недобре на отбора. И даже по-често, когато сме били в тежки групи, да припомня само класирането ни със Сърбия, Италия и т.н. за предишното Европейско в Полша, имаше по-малки очаквания, подходът беше по-спокоен и след това радостта по-голяма. Никога не може да се каже кой жребий е добър или не, ние не сме толкова силен отбор. Но все пак прави впечатление едно нещо – в първа и във втора урна са много силни отбори и там разбира се има нюанси, но не е толкова важно. По-интересната е трета урна, където има един отбор, да го наречем от нашата черга и това е Белгия, и там е 25% шансът. Не е голям, но не е и малък. Разбира се би било добре, ако се паднем с тях. В четвърта и шеста урна вече каквото Господ каже. Там са отбори, които или са като нас, някои малко по-силни, други по-слаби, но победими, така че разковничето е трета урна, дали ще имаме шанса да се падне Белгия. Много добре играха, добър отбор са, но победим според мен.”

„В първата фаза нещата на Европейското ще са по-различни, защото има страшно много мачове и основното е, че в групите ще се играят по пет мача, което прави състезанието много тежко. За шест дни ще се играят пет мача, а досега се играеха три мача. Тук вече много ще зависи от степента на подготовка на играчите, как ще се подготвят отборите физически. Формата ще е много важна, това е първото, а второто ще е дължината на скамейката. Сами разбирате, че пет мача не могат да се изиграят със 7-8 човека. Те трябва да се изиграят с 12, а даже и 14, защото вече правилникът позволява да се замине с 14 човека. Това автоматически ще насочи подготовката на треньорите към малко по-сериозна базова работа, където да има много сериозна физическа подготовка. Това е едното, а във втората фаза нещата са същите, защото продължават 12 отбора. По-тежко ще е продължаването, досега от 4 тима продължаваха три, а сега пак продължават три, само че от 6 отбора. Много ще е тежко, но няма да свърши състезанието нито в първия, нито във втория, нито в третия ден, защото даже и да тръгнеш лошо имаш шансове почти до края. Така, че има нюанси и разбира се огромната концентрация на отбори. Много е различно, но в края на краищата е състезание, който играе добре, той ще спечели. Ще завърша с нещо, което може би съм казвал. Очаквам това Европейско първенство да е много силно, защото се явява директна квалификация за Олимпийските игри в Лондон през 2012-та година. Шест или седем отбора в зависимост от класирането на Англия се класират директно за Олимпиадата, което означава, че всички отбори ще се опитат да съберат най-доброто си”, каза още Росен Барчовски.