Българската федерация по баскетбол подписа днес договор за партньорство с най-популярния образователен сайт в страната Ucha.se. Двете страни ще обединят усилия за популяризиране на баскетбола сред учащите в България, като разработят и предоставят онлайн за безплатно ползване видео уроци за практикуването на популярния спорт.

Ucha.se e онлайн платформа с всички уроци за училище от 1. до 12. клас на разбираем и интересен език, а баскетболът е първият спорт, който ще бъде представен в нея. Очаква се чрез безплатната секция на образователния сайт баскетболните видеа да достигнат до около 250 000 души.

"Идеята се роди в началото на извънредното положение, когато всички спортни тренировки в страната бяха спрени. Безплатните видео уроци по баскетбол ще дадат възможност на много деца и младежи да тренират, дори когато нямат възможност да работят с квалифицирани специалисти. Същевременно Ucha.se ни предоставя уникален начин баскетболът да достигне до десетки хиляди съвсем нови потребители на този спорт", сподели Виктор Кирков, и.д. изпълнителен директор на БФБаскетбол. Той допълни, че основна заслуга за реализацията на идеята има президентът на федерацията Георги Глушков, който е намерил възможност инициативата да се реализира с проектно финансиране.

Създателят на платформата Ucha.se Дарин Маджаров коментира след подписването на договора за партньорство, че продуктът, който ще разработят заедно с колегите му, ще бъде впечатляващ. 

"Целият ни екип обича спорта и е убеден, че той развива изключително ценни качества в хората, които го практикуват. Имаме много идеи и съм сигурен, че видеата ще бъдат страхотни. Първите две от тях ще бъдат изцяло анимирани и ще бъдат подходящи и за деца в предучилищна възраст, а останалите ще заснемем с реални състезатели при подрастващите“, каза Маджаров.